Marit Bjørgen går inn til gull og jubler sammen med Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira (Foto: Poppe, Cornelius/)
Marit Bjørgen går inn til gull og jubler sammen med Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira (Foto: Poppe, Cornelius/)

Suverent gull til stafettjentene

Marit Bjørgen fikk en enkel oppgave på den siste etappen.

Alt om ski-VM | Se resultatene | Oversikt over programmet | Se video

Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen sørget virkelig for hjemmejubel på stafetten torsdag.

Skofterud åpnet bra og lå i tet de første to kilometerne, tett fulgt av Italia, Finland og Sverige. Så skaffet Ida Ingemarsdotter og Marianna Longa seg en luke ned til Finland og Norge.

Johaug leverte varene
Sverige og Italia vekslet først. Skofterud sendte Johaug ut 10, 9 sekunder bak teten, men like bak Finland.

Det tok ikke lang tid før Finland, Sverige og Norge dannet en trio i front. Aino-Kaisa Saarinen kjørte hardt, men Johaug dro til i en motbakke og fikk en luke ned til Anna Haag og den finske jenta. Saarinen var 5,6 sekunder bak Johaug etter 2,8 kilometer. Sverige var 5,2 bak ved 3,5 kilometer, mens Finland var rundt 10 sekunder bak.

Johaug leverte en kjempeetappe - Størmer Steira gikk først ut på den tredje etappen og hadde 8,7 sekunder ned til Sverige. Finland fulgte på tredjeplass, 13,7 sekunder bak Norge. Den norske jenta økte ledelsen fra start av. Ved to kilometer var Finland og Sverige 19 sekunder bak.

Størmer Steira hadde full kontroll på sin etappe. Bjørgen fikk et strålende utgangspunkt og hadde 35 sekunder ned til Sverige og Finland. Charlotte Kalla prøvde hardt, men maktet ikke å hente inn Bjørgen.

– Vi er et vanvittig sterkt lag
Rognes-jenta var som forventet suveren på den siste etappen og gikk inn til gull for Norge. Det var Bjørgens fjerde gull så langt i VM.

– Jeg fikk det som jeg hadde drømt om. Jentene gjorde en utrolig god jobb og jeg kunne bare gå rundt for så å hente flagget. Vi jobber godt sammen som et lag og løfter og inspirerer hverandre. Vi er et vanvittig sterkt lag. Vi hadde dette som mål og vi klarte det. Det er sterkt, sier Bjørgen til TV 2 Sporten.

Se intervju med Bjørgen i videovinduet øverst i saken

Sverige tok sølvet, mens Krista Lähteenmäki gikk inn til bronse for Finland. Sverige var 36 sekunder bak Bjørgen, mens den finske jenta kom i mål rundt minuttet etter Norge.

– Det var et sykt trøkk på stadion i dag og jeg hadde veldig mye nerver. Men jeg synes jeg taklet situasjonen bra. Jeg kom først ut og jeg synes jeg gikk kontrollert på ski. Jeg gikk litt dårligere på slutten og mistet noen sekunder, men jeg ga absolutt alt og er veldig godt fornøyd, sier Skofterud til TV 2 Sporten.

TV 2 Play: Se intervju med Skofterud og Størmer Steira

Se høydepunkter her

TV 2s langrennsekspert Svein Tore Samdal livechattet underveis