23 åringen (til venstre) og 26 åringen anket terrordommen mot dem. Begge har hatt kontakt med somaliere i Norge, ifølge politidokumenter. (Foto: Politiet)
23 åringen (til venstre) og 26 åringen anket terrordommen mot dem. Begge har hatt kontakt med somaliere i Norge, ifølge politidokumenter. (Foto: Politiet)

Terrordømte svensker frifunnet i ankesak

– Ikke forbudt å ha kontakt med al-Shabaab, fastslår domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 11 onsdag forkynte ankedomstolen i Göteborg at to svensksomaliere på 23 og 26 år som i desember ble dømt til fire års fengsel i tingretten, frifinnes, skriver Expressen.

Det svenske sikkerhetspolitiet anklaget dem for å planlegge selvmordsaksjoner for den somaliske terrorgruppen al-Shabaab, men vant ikke frem med sin bevisføring under ankesaken.

– Ikke forbudt å sympatisere

Det er ikke forbudt å ha sympatier for eller ha kontakter med al-Shabaab, fastslår domstolen.

Da ankesaken startet i slutten av januar, hevdet 26-åringens forsvarer at dommen mot dem var feilaktig – og viste til en fersk dom i Oslo tingrett, der en norsksomalier ble frifunnet for terrorfinansiering.

Den svenske ankedomstolen viser på sin side til at det under ankesaken ikke har fremkommet opplysninger som tyder på at det å være tilknyttet al-Shabaab automatisk fører til at man utfører selvmordsangrep.

23-åringen, som bodde i Oslo høsten 2008, har tidligere innrømmet at han har oppholdt seg på en av al-Shabaabs treningsleire i Somalia.

Oppholdet på al-Shabaabs treningsleir varte ifølge 23-åringen i to uker, og det skal ha vært rundt 40 andre personer som også ble trent opp sammen med ham.

Det var under oppholdet i Norge at han skal ha blitt påvirket til å reise til Somalia.

BAKGRUNN: Politiet mener han planla selvmordsaksjoner

– En lykkelig slutt

De to ble løslatt i februar etter at ankedomstolen avgjorde at de terrormistenkte svensksomalierene fikk slippe fri mens de ventet på dommen.

– Dette er en lykkelig slutt på historien som aktor og sikkerhetspolitiet har drevet frem. Dommen viser at rettssikkerheten fungerer, sier 23-åringens advokat Richard Backenroth til Göteborgs-Posten.