Northug, Bjørgen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Northug, Bjørgen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

- Northug og Bjørgen har nådd sponsortaket

Marit Bjørgen og Petter Northug herjer i VM. Men rikere på sponsorpenger blir de ikke.

- Nei, jeg tror ikke sponsorverdien deres øker etter VM-gullene fordi både Marit og Petter har nådd sponsortaket.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): Marit Bjørgen og Petter Northug har markert seg som Norges største idrettskjendiser under ski-VM i Holmenkollen.

Langrennsstjernene har allerede sikret Norge flere gullmedaljer og blir hyllet av en samlet nasjon.

- Øker ikke verdien
Men sponsorsjef i DnB NOR-konsernet, Jacob Lund, tror ikke Bjørgen og Northug blir hetere blant sponsorene etter triumfene i Holmenkollen.

- Nei, jeg tror ikke sponsorverdien deres øker etter VM-gullene fordi både Marit og Petter har nådd sponsortaket. Grunnen er at de fikk gode avtaler etter OL, som gjelder for flere år. Disse skal ikke reforhandles i år, forteller Jacob Lund til TV 2 Sporten.

Han fortsetter:

- En ulempe for Petter og Marit er at markedet som sponser dem er begrenset til Norge. Hadde de drevet med en annen idrett, som for eksempel snowboard, så hadde de nådd et ungdomsmarked over hele kloden. Det samme gjelder for alpint, og i skiskyting når de et stort europeisk marked, sier Lund, før han understreker følgende:

Jacob Lund  (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Jacob Lund (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

- For liten idrett
- De store europeiske aktørene vil ikke bruke Therese Johaug, Bjørgen eller Northug i sin marketing, fordi de ikke er kjent utenfor Norge og Sverige, konstaterer sponsoreksperten.

Men selv om Bjørgen og Northug ikke øker sponsorverdien under VM tjener de nok av penger under mesterskapet.

- I rene sponsorpenger tror jeg at de vil tjene rundt fem millioner kroner. Men det er ikke mye sammenlignet med det utøvere i andre idretter tjener, poengterer han.

Alt om ski-VM | Se resultatene | Oversikt over programmet | Se video

- Kan ha klausuler
Lund understreker at det både Northug og Bjørgen kan ha klausuler i sine avtaler som kan sikre dem litt ekstra for individuelle VM-gull.

- De eksisterende avtalene blir forhandlet fra OL til OL, siden OL er større enn et VM. Det er ikke uvanlig å inngå avtaler som har en varighet på 3-4 år. Men de kan ha sikret seg noen klausuler, som kan sikre dem en sum på rundt 100.000 kroner for gull i VM i Kollen, påpeker han.

SEISER ALM, ITALIA 20110209. Skiløper Petter Northug og Marit Bjørgen i solen i fantastiske italienske Seiser Alm onsdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SEISER ALM, ITALIA 20110209. Skiløper Petter Northug og Marit Bjørgen i solen i fantastiske italienske Seiser Alm onsdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Lik sponsorverdi
- Hvem har størst sponsorverdi av Northug og Bjørgen?

- Den tror jeg er 50/50. Men det er klart Northug kanskje er blitt litt mer attraktiv etter at han viste følelser etter gullet sitt på tremila. Det viser en ny side av Petter, svarer han.