iphone (Foto: Faksimile FINN.no)
iphone (Foto: Faksimile FINN.no)

Selger jukse-iPhones på FINN.no for 1090 kroner

Falske Sciphone og aPads florerer, selgeren bekrefter at det går som varmt hvetebrød.

«Sciphone 4g, kopi av iphone 4! Helt Ny! løp og kjøp.», skriver en selger på FINN.no. Telefonen han selger er åpenbart falsk, merket på telefonen er «uspesifisert», og den er mye billigere enn originale iPhone 4.

Fredag skrev vi om Havy som kjøpte iPhone 4 på FINN.no. Hun trodde hun hadde gjort et kupp, men det viste seg at telefonen var falsk.

Les saken: Kjøpte falsk iPhone 4 med Nokia-batteri for 4.400 kroner

Sciphone, derimot, utgir seg ikke for å være en iPhone 4, men telefonen ligner bemerkelsesverdig mye.

Kopi med bæsj inni

Bjørn Eirik Loftås, dataredaktør i DinSide.no, har ikke sett på Sciphone 4, men testet i sin tid Sciphone 3 og ga den en toer på terningen.

– Sciphone 4 er nok en kopi av iPhone 4 utseendemessig, men inni er det nok bare bæsj. Det er konstruksjonen de etterligner, ikke innmaten, sier Loftås til TV 2 hjelper deg.

– Legger du på 500-600 kroner får du en hundre ganger bedre Android-telefon. Dette er ingen seriøs importør, det er bare et useriøst firma som vil sko seg på Apple. Man bør holde seg til de store produsentene, sier Loftås.

iphone-4 (Foto: Faksimile FINN.no)
iphone-4 (Foto: Faksimile FINN.no)

Kostet nok 200 kr i utgangspunktet

Loftås tviler på at det er særlig mange som kjøper seg Sciphone.

– Egentlig er telefonene beregnet på markeder der man ikke har særlig mye penger, og disse telefonene koster mye mindre i de landene. De importerer dem til Norge og selger for mye høyere pris. Tipper de har betalt 200 kroner.

Han tror programvaren kan være en etterligning, men regner med at gjennomføringen er elendig. Han mener man kan forvente dårlig touch, dårlig kamera og så videre.

Les også: iPhone 4 eksploderte i bilen - tåler ikke minusgrader

Selger mange Sciphones

Vi ringer opp telefonnummeret i den ene FINN-annonsen. Daglig leder er ikke tilstede, men damen vi snakker med sier de selger mange Sciphones.

Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet på FINN.no, har tidligere fortalt at FINN har slettet 4500 annonser etter mistanke om salg av piratkopier. Sciphones-annonsene er mer kompliserte enn som så.

– Når det gjelder Schiphone og lignende produkter, er det liten tvil om at det er etterligninger av Apples iPhone. Det er imidlertid lov å la seg inspirere av designelementer og lignende innenfor rimelighetens grenser, og spørsmålet er om disse telefonene går over disse grensene, de er i hvert fall svært tett opptil, sier Vinden til TV 2 hjelper deg.

Les også: Ødelagte iPhones blir ikke åpnet på verkstedet

Apple har ikke svart FINN

Vinden forteller at FINN har forsøkt å kontakte Apple for en avklaring, men har ikke fått svar.

Ettersom telefonene annonseres under egne varemerker som Sciphone, HiPhone og lignende tror han ikke forbrukerne blir lurt til å tro de kjøper iPhone.

– Dersom denne typen produkter skulle bli annonsert som original iPhone, vil de imidlertid bli stoppet av oss, da brukere kan bli lurt av annonsen. Det beste ville uansett være om Apple kunne gitt oss noen retningslinjer som vi kan forholde oss til, sier Vinden.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter