Fire års fengsel for kebabsvindel

En 64 år gammel mann fra Tønsberg er dømt til fire års fengsel for svart salg av minst 320 tonn kebabfarse i Oslo-området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med tre andre tidligere dømte i den samme saken er mannen gjort ansvarlig for 15 millioner kroner av statens tap av skatter og avgifter.

Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst sier til Dagens Næringsliv at dommen fra Borgarting lagmannsrett er «en av de strengeste jeg har sett».

64-åringen ble pågrepet under en aksjon i mai 2007.

Skatteetaten mener at det er blitt solgt kebab svart for mer enn 60 millioner kroner i årene 2003 til 2007. Deler av kjøttet var dessuten av tvilsom kvalitet, ifølge Mattilsynet.

Mannen samarbeidet med en pølsemaker i Østfold og en kjøttprodusent i Vestfold om produksjon av kebabfarse av kyllingsplintrer. Disse er tidligere dømt til fengsel i henholdsvis tre år og to år, mens en kvinne er dømt til fengsel i 18 måneder.

Retten har slått fast at skatteansvaret er solidarisk for de fire kebabdømte.

– Det er første gang noen dømmes for medvirkning til andres svarte omsetning og dermed gjøres solidarisk erstatningsansvarlig for unndratt skatt og avgift gjennom en hel omsetningskjede, sier Kristiansen.

64-åringen er også dømt for trygdebedrageri. I samme periode som han solgte flere hundre tonn svart kebabfarse mottok han 1,1 millioner kroner fra Nav. (©NTB)