Audi A6_Avant_vinter
Audi A6_Avant_vinter

Bruktbil: Dette er de beste billigbilene

Blir du overrasket? Det ble vi! Se lista:

Vi har de siste årene brukt mye tid på å studere og analysere kvalitetsundersøkelser og feilstatistikker. Det er både morsomt og interessant. Etter hvert danner det seg et mønster, det er ganske langt mellom de gangene jeg blir virkelig overrasket over hvordan en bilmodell kommer ut.

Men innimellom kan også resultatet overraske såpass mye at man kan lure på om dette kan være riktig. Forklaringene kan være mange, slik som kjøremønster, alder på bilbrukere, alder på selve bilen, geografiske og klimatiske forskjeller etc. etc.

Spesiell statistikk

Da redaktør Knut kom på kontoret og la denne statistikken på pulten min og med et lurt smil ba meg komme med en kommentar, må jeg innrømme at jeg stusset litt. Du blir neppe overrasket når jeg avslører at vi gutta i redaksjonen ”av og til” diskuterer bil... Knut kjenner meg og mine meninger godt nok til å vite at jeg mener at noen av disse IKKE hører hjemme på en Topp-10 liste. Derav det lure smilet.

Denne oversikten på 13 år gamle biler (1998 modeller) inneholder endel biler jeg absolutt IKKE anbefaler til venner og kjente – i alle fall ikke til de som er ut etter en bil som er driftssikker og som gir et enkelt og forutsigbart bilhold – uten å koste skjorta.

Feilstatistikken kommer fra danske Applus + Bilsyns. Over 500 000 biler ligger til grunn for oversikten. Her er de rangert etter antall feil pr 100 000 kilometer. Denne statistikken er kjent for å være både solid og grundig, jeg tviler derfor ikke på metodikken, selv om jeg undrer meg over resultatene.

Løgn?

Kan det allikevel være noe i ordtaket som sier at det finne tre typer løgn: Hvit løgn, fordømt løgn og til slutt statistikk? Eller finnes det en logisk forklaring på det hele?

Uansett, her er listen, og mine personlige betraktninger rundt hver enkelt bilmodell:


1. Toyota Corolla:

Toyota_Corolla_1998
Toyota_Corolla_1998

At Toyota Corolla atter er på topp overrasker ikke meg, og neppe noen andre heller. Det er liksom slik det skal være det.

Bilene er for det første veldig gode, men alt ligger ikke der. De som kjøper slike biler er ofte trygghetssøkende mennesker, som er forsiktige i utgangspunktet og behandler tingene sine pent. I tillegg er de lojale i forhold til det å ta service, fikse opp småting som måtte ryke etc. med en gang. Folk som skal kjøre bil mye, fort og langt velger ofte noe annet enn Corolla.

Så min påstand er at ved siden å ha levd et godt og beskyttet liv, så er de ofte både pent og lite kjørt av forsiktige eiere i tillegg.

Denne Toyota-en er også et smart kjøp:

2. Skoda Octavia:

Skoda-Octavia_SLX_1998
Skoda-Octavia_SLX_1998

I 1996 kom Skoda Octavia, og det ble raskt en kjensgjerning at kvaliteten var bedre enn på bilen den deler plattform og mye teknikken med – nemlig VW Golf IV.

Og det var / er flere enn meg som lurer på hvorfor. Ryktene har svirret om alt fra større arbeidsmoral og yrkesstolthet der de bygges, til bedre kvalitetskontroll og at bilene skal være noe enklere utstyrt og at det derfor er mindre som går i stykker.

Når det gjelder eldre Skoda som det her er snakk om, så er nok ikke disse ryktene den hele og fulle sannheten. Se bare på hvem som kjører 12 år gammel Octavia og 12 år gammel VW Golf. Ganske forskjellige mennesker. Jeg tror nok at mye av grunnen til forskjellene ligger der.

Sjekk denne Skoda-klassikeren:

3. Saab 9-3:

Saab-9-3_1998
Saab-9-3_1998


Saab 9–3 er for meg en outsider på en liste over biler med få feil. Det er mye fint man kan si om Saab, både når det gjelder design, seter, sikkerhet, særegenhet og kjørefølelse.

Jeg er glad i Saab, men det er ikke akkurat den bilen jeg anbefaler til noen som er ute etter et enkelt, billig og forutsigbart bilhold – det må jeg innrømme. For bilene har sine svakheter, og kvaliteten kan være noe ujevn – men noe dårlig bil er 9-3-en (tydeligvis) ikke.

Jeg tror at en faktor som gjør at den krabber seg såpass høyt opp er at det som eierne ofte opplever som feil og trøbbel ikke nødvendigvis er mangel på den testen (som tilsvarer vår EU-kontroll) som denne statistikken bygger på.

For å sette det litt på spissen, det er ikke mangel på EU-kontroll å ha en bil med dårlig register, eller en svakhet i bensinpumpa, selv om disse tingene er skaper mye problemer og er kostbare å reparere når / hvis de ryker.

Les også: Gjør et kupp på sjelden bruktbil


4. Volvo 940:

VOLVO940
VOLVO940

Volvo 940. En gammel kriger av en bil og i manges øyne den siste ”ekte” Volvo-en. Enkel, solid og velprøvd mekanikk er nok stikkord her. Men mange av bilene har gått langt – veldig langt, og det er derfor med en viss forundring jeg konstaterer at den finnes på denne listen. Kanskje beviser dette at det enkle ofte er det beste – tross alt?

Man skulle jo tro at de vanlige Volvo-feilene som bremser, forstilling etc. som ofte setter sitt preg på biler som er kjørt langt også gjelder i Danmark. Eller kjøres ikke Volvoer langt i Danmark?

Les mer om Volvo 940 i vår bruktbil-guide:


5. Audi A6:

Audi-A6_1998
Audi-A6_1998Hvordan Audi A6 har klart å komme seg inn på denne topp-listen er for meg intet mindre enn et under. Min erfaring tilsier at disse bilene ikke er spesielt gode, selv om de er pene å se på.

D

Kvaliteten på VW og Audi fra denne tidsperioden, fra rett før årtusen-skiftet, var jo som kjent ikke spesielt god. Og 1998-modellen var den første av denne generasjonen A6 og barnesykdommene formelig sto i kø, selv om bilene ble bedre etter hvert.

Bærebroer, bremser både foran og bak, samt kuler og ledd i forstillingen og vindusvisker-mekanisme er noen av gjengangerfeilene.

Jeg vet ikke om noe av forklaringen kan ligge i at en Audi A6 i Danmark oppfattes som såpass eksklusiv at den både brukes lite og får ekstra godt stell og oppfølging – og at den i mortsetning til her hjemme ikke brukes som ungdomsbil og hardcore familiebil, men kanskje mer som en pensjonistbil til og fra golfbanen?

– Audi Allroad: Når en sånn kommer inn blir det nesten alltid bonus på oss:


Del med vennene dine på Facebook

Resten av lista:

I tabellen under kan du se resten av topp-10 bilene i denne litt merkelige, danske statistikken som skiller seg ganske klart ut fra de fleste andre statistikker:


Faksimile fra Applus
Faksimile fra Applus

Se video: Gammel bruktbil kan være en dødsfelle

Synspunkter? Erfaringer? Skriv i kommentarfeltet under: