Salg  (Foto: TV 2)
Salg (Foto: TV 2)

Rekordmange unge lever over evne

Stadig flere trenger gjeldshjelp fra det offentlige. Regjeringen vil ha kreditt på timeplanen i grunnskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at gjeldskrisa er over og økonomien går godt, var det nær 3300 personer som fikk offentlig gjeldsordning i fjor. Det er 25 prosent flere enn året før.

– Særlig bekymringsfullt er det at det er så unge mennesker som sliter med å håndtere gjeldsproblematikken sin, sier statssekretær Kirsti Bergstø (SV) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Rammer familier

Bygdøy utenfor Oslo er ett av stedene hvor flere boliger er blitt tvangssolgt den siste tiden, forteller Marielle Hattrem i advokatfirmaet Aaserød. Ofte er det småbarnsfamilier som ikke klarer å betjene gjelda.

– Det er veldig inngripende. Det er selvfølgelig noe av det verste de kan oppleve, sier Hattrem.

BEKYMRET: Statssekretær Kirsti Bergstø. (Foto: TV 2)
BEKYMRET: Statssekretær Kirsti Bergstø. (Foto: TV 2)

Stort kjøpepress

Regjeringen er overrasket over den store økningen av folk som ikke klarer gjeldsforpliktelsene sine. Nå vil barne- og likestillings-departementet sette kreditt på timeplanen i grunnskolen.

– Det er enda viktigere i skolene nå fordi ungdom er en målgruppe for særlig aggressiv markedsføring og stort kjøpepress, sier Kirsti Bergstø. Det er selvfølgelig noe av det verste de kan oppleve

Klarer ikke regningen: Flere hundre fattige må klare seg uten strøm i vinterkulda

Ønsker strengere regler

Forbrukerrådet mener imidlertid det er feil fremgangsmåte og vil ta altfor lang tid. Forbrukerrådet vil stille strengere krav til kredittselskapene og gjøre det vanskeligere å gi forbrukslån til dem som ikke har råd til det.

– Dersom en ser på lovene og reglene for det, trenger det ikke å ta lang tid. Innen ett år vil det være naturlig å se resultater av det, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet.