Shortcut begravelse
Shortcut begravelse

NRK-profil inviterer til egen begravelse på Facebook

– Jeg har brukt lang tid på å finne riktig kiste ...

Venner av NRK-kjendisen Vegard Thomas «Shortcut» Olsen er i full forvirring etter at «Migrapolis»-programlederen har lagt ut invitasjon til sin egen begravelse på Facebook.

I invitasjonen skriver Olsen at det er gratis inngang til begivenheten, som finner sted i Grefsen kapell.

Han lover en heidundranes fest, og sier man gjerne må ta med seg venner til begivenheten.

Morsom idé

Nå forteller han «God kveld Norge» bakgrunnen til den morbide innbydelsen.

– Jeg skal ikke dø altså. Dette er til et program. Jeg fikk en idé om å lage et program som handler om døden. Alt det praktiske rundt døden. Vi skal jo alle dø, forteller Olsen.

Han satte i gang med å undersøke hvordan man går fram når man planlegger sin egen begravelse. Da fant han nettsiden til begravelsesbyrået Jølstad. På denne siden tilbys man å legge opp sin egen gravferd. Det syns Olsen var spennende, og satt i gang med planleggingen av sin egen begravelse.

Fornøyd

– Jeg var så fornøyd med å lage min egen begravelse at jeg bestemte meg for å invitere alle de nærmeste 3000 vennene mine på Facebook.

Dette brakte stor oppstandelse blant programlederens Facebook-venner. Venner og familie var spesielt misfornøyd med NRK-profilens stunt.

– Mine foreldre ville ikke høre om det, og kona syns det er en dårlig idé. Hun er har vært i dårlig humør den siste uken. Jeg må nok varte opp med litt fotmassasje før hun blir blid igjen. Det sitter langt inne for henne å forholde seg til døden, slik det gjør for alle andre. Listen for å snakke om det på en normal måte i vår hverdag er veldig høy, sier Olsen, som er glad for at innbydelsen har vakt oppstandelse.

Dødsfiendtlig

– Vi lever i et veldig dødsfiendtlig samfunn. Å planlegge sin egen er på en måte en rar greie, på en annen måte ikke. I samfunnet i dag er vi så opptatt av å ha kontroll på vårt eget liv, og dette er en mulighet til å gjøre begravelsen til en siste «show off», forklarer han.

Valgt dansebandmusikk

Han har gått grundig inn forberedelsene, og valgt alt fra kiste til musikk og gravstein. Nå ser han fram til begravelsen.

– Det blir en rar opplevelse å være gjest i min egen begravelse.

Han har ikke dårlig samvittighet for å ha skremt folk.

– Jeg syns det er koselig at folk bryr seg, jeg mener det er såpass åpenbart i teksten at man burde forstått at dette ikke var alvorlig ment, sier Olsen, og understreker at dette så absolutt ikke må ses på som et selvmordsbrev.

Morbid

– Jeg føler ikke at jeg gikk for langt. Det som selvfølgelig kan bli litt morbid er om jeg plutselig dør før programmet går på lufta, jeg kjører jo til jobb hver dag, men jeg skal passe på, og kjøre forsiktig fremover, spøker han.

Migrapolis sendes på NRK onsdag kveld.

– Dette var ment for å skape nysgjerrighet, og jeg har fått veldig mange tekstmeldinger og e-poster etter at jeg la ut invitasjonen. Det forsterke mitt inntrykk av at programmet er veldig viktig å sende.