Statoil avviser at de trenerer CO2-rensing

Statoil avviser anklagene om at CO2-rensingen ved Mongstad-anlegget utsettes fordi selskapet ikke ønsker en slik rensing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at investeringsbeslutningen for CO2-rensing på Mongstad-anlegget må utsettes, trolig til 2016, seks år etter den opprinnelige planen, fordi ny forskning viser at man vet for lite om kreft- og helserisikoen ved utslipp av såkalte aminer i atmosfæren.

Utsettelsen har satt sinnene i kok hos miljøbevegelsen og opposisjonen. Bellona hevder helserisikoen er minimal og kaller saken en skandale. Organisasjonen mener Statoil ikke vil investere i rensing før de tvinges til det.

Under en pressekonferanse på Vækerø utenfor Oslo tok Kurt Georgsen, direktør for Mongstad-anlegget, til motmæle.

- Jeg spør meg, hvem skulle ha større insentiver enn Statoil til å realisere dette anlegget? Vi ønsker å sikre tilgang til energi på en bærekraftig måte og vi skal levere på avtalen med staten, men vi må ha en trygghet før vi kan bygge, sier Georgsen.

Statoil har tidligere kun satset på aminteknologi, men åpner nå for at også andre typer teknologier kan delta i anbudskonkurransen. (©NTB)