Vil ha to års fengsel for medvirkning til selvmord

Aktor mener to års fengsel er passende straff for de to 18-åringene som har erkjent å ha hjulpet an jevnaldrende venninne å ta livet sitt i mars i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to dager i Stavanger tingrett avsluttet saken med aktor Arvid Malde sin prosedyre tirsdag ettermiddag, melder Stavanger Aftenblad.

Ettersom de to tiltalte har erkjent seg skyldig etter tiltalen skal de dømmes, fastslo statsadvokaten. Assistert selvmord etter straffelovens paragraf 236 har maksimumsstraff på 21 års fengsel.

Ubetinget fengsel

Malde mente likevel to år var passende, og vektla at de tiltale begge var under 18 år da handlingen ble begått. Av allmennpreventive hensyn mente han at et halvt år av straffen må gjøres ubetinget.

De tiltalte var med den 17-årige jenta da hun tok sitt eget liv i en skog i Stavanger for et knapt år siden. De har begge forklart at de trodde hun ville begå selvmord uansett. De valgte å være med sin venninne og hjelpe henne.

Aktor reagerer på mangelen på motforestillinger:

– Kunne varslet

– Det forelå handlingsalternativer. De kunne ha varslet andre personer. Foreldre, politi eller helsepersonell. Handlingen fremstår som skremmende og uforståelig, sa Malde i prosedyren. (©NTB)