Matti Heikkinen (Foto: SCANPIX NORWAY/REUTERS)
Matti Heikkinen (Foto: SCANPIX NORWAY/REUTERS)

Finlands norske trener overrasket over Heikkinens gull

Nordmannen Magnar Dalen har ledet Finland tilbake på gullsporet.

- Det er på tide å ta skritt fremover og konsentrere seg om andre ting. Vi har jobbet godt og har jobbet profesjonelt de siste årene, men vi må bruke mer penger for å bli enda bedre.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): Ti år etter skandalen i Lahti-VM, hvor flere profilerte langrennstjerner ble tatt i doping, er Finland tilbake øverst på pallen.

Den relativt ukjente Matti Heikkinen slo både Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby på tirsdagens 15 kilometer klassisk.

De finske langrennsstjernene trenes av nordmannen Magnar Dalen, som i fjor ble kåret til årets trener i Finland.

Overrasket treneren
- Ja, jeg er overrasket over at han vant gullet fordi han tilhørte ikke favorittene. Men han har en ekstra turbo som han kan sette inn i kroppen sin, sier Dalen i mixez zone etter Heikkinens gull.

Så sent som i desember i fjor tok Heikkinen sin første seier i verdenscupen, og gullet han vant i Holmenkollen var finnens første i VM og OL-sammenheng.

- Den viktigste egenskapen til Heikkinen er smerteterskelen og kapasiteten. Han tåler mye smerte, forteller treneren.

- Betyr enormt mye
Gullet i Kollen kommer nøyaktig ti år etter dopingskandalen i Lahti. Langrennssporten i Finland har omtrent ligget nede med brukket rygg siden.

- At vi nå er tilbake og tar gull, betyr kjempemye for langrennsporten i Finland, konstaterer Dalen.

- Føles uvirkelig
Heikkinen selv var litt beskjeden etter sin første gullmedalje noensinne.

- Hva kan jeg si? Det var et stabilt løp. Alt føles litt uvirkelig. Men jeg har trent for dette lenge, og følte at denne kvelden ville bli spesiell, sier Heikkinen på pressekonferansen etter gullet.

- Jeg pushet meg virkelig og gikk på grensen av det jeg klarte hele tiden. Det var en perfekt dag og jeg gjorde det meste perfekt. Dette var mitt beste renn noensinne, sier han.

- Vi må ta skritt fremover
- Hvordan har det vært å gå for Finland etter det som skjedde i 2001?

- Det er lenge siden. I livet kan mye skje. Jeg hadde ingenting med det å gjøre. Det er på tide å ta skritt fremover og konsentrere seg om andre ting. Vi har jobbet godt og har jobbet profesjonelt de siste årene, men vi må bruke mer penger for å bli enda bedre. Jeg håper dette gullet kan bidra til det, svarer han.