Sjøfugl (Foto: Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA)/Scanpix)
Sjøfugl (Foto: Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA)/Scanpix)

20.000 liter olje rant ut da oljelense sprakk

Under opprydningsarbeidet etter «Godafoss»-grunnstøtingen røk Kystverkets egen oljelense.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var natt til forrige tirsdag uhellet skjedde. Da Kystverket holdt på å samle opp olje fra den grunnstøtte containerbåten «Godafoss» utenfor Lyngør, røk en av oljelensene, og om lag 20.000 liter olje lakk ut, skriver NRK.no.

Overbelastet lense

– Et fartøy drev med oljeopprydning i et belte der det var is. Mens de holdt på røk den ene lensen, og opptil 20.000 liter olje lakk ut, bekrefter beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly, til tv2nyhetene.no.

– Hvorfor skjedde det?

– Det var antakelig en kombinasjon av at lensen var overbelastet, dårlig vær og slitasje fra is, sier han, og legger til:

– Det er åpenbart uheldig. Det skal jo ikke skje. Vi skal ta en evaluering av opprydningsaksjonen senere.

LES OGSÅ: 110 millioner til «Godafoss»-opprydning

– Ikke årsak til tilgrisede fugler

Ifølge kilder NRK har vært i kontakt med, førte uhellet til at oljen kom nærmere kysten enn der den opprinnelig ble tatt opp. Det påstås dermed at uhellet er hovedårsaken til oljesølet som nå tilgriser fugler i alle kystkommunene Aust-Agder.

Dette avviser Ly.

– Jeg er ikke sikker på at dette er oljen som tilgriser landområdene. Etter at oljen lakk ut ble det gjort en innsats for å samle den opp igjen. Det foregikk i det samme beltet som der oljen lakk ut, sier han.

Kystverket driver nå med flyovervåking for å kartlegge det resterende oljeutslippet. Det skal ikke finnes store mengder frittflytende olje, men det er fortsatt en del olje i isen.

Tilgrisingen av fugl skjer hovedsaklig når fuglene befinner seg på isråker med olje, hevder Ly.

Mandag foregikk det en rekognosering utenfor Mandal i regi av Statens naturoppsyn og Skjærgårdstjenesten i Mandal. 17 av de 578 sjøfuglene som da ble registrert var tilgriset av olje i større eller mindre grad, men ingen var så skadet at de ble avlivet, ifølge NRK.

«Godafoss» er nå på vei til Danmark, der skipet skal få reparert skadene etter grunnstøtingen ved Hvaler 17. februar.