Oljeprisen opp, hovedindeksen ned

Det skjer sjelden, men tirsdag steg oljeprisen til nye høyder mens hovedindeksen på Oslo Børs avsluttet med en nedgang på 0,43 prosent til 444,23 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om Statoil, Aker Solutions, PGS og andre olje- og oljerelaterte selskaper viste oppgang, var det ikke nok til å hindre at nedgangen i andre sektoren trakk hovedindeksen nedover.

Både cruiserederiet RCCL og solenergiselskapet Rec måtte notere en nedgang på over 4 prosent.

I alt viste 37 selskap på hovedlisten en negativ utvikling mens 17 steg og sju forble uendret. Hittil i år har hovedindeksen steget med 1,03 prosent. Toppnoteringen så langt i år kom for øvrig tirsdag formiddag da hovedindeksen passerte 448,70 poeng før den igjen styrte nedover og endte lavere enn mandagens sluttnotering.

Handelen på Oslo Børs er livlig om dagen. Tirsdag var omsetningen like under 8 milliarder kroner.

Den viktigste faktoren som preger utviklingen i Oslo nå er frykten og muligheten for en høyere oljepris. Selv om vi like før finanskrisen var oppe i 150 dollar per fat regner de fleste analytikere med at en økning opp mot 130 dollar er nok til å løfte de rene olje- og oljerelaterte aksjene mens de fleste andre aksjer vil bli rammet av den globale nedturen som en høy oljepris lett kan føre til.

Prisen på nordsjøolje lå tirsdag kveld like under 114 dollar. En euro kostet 7 kroner og 70 øre. En stigende oljepris kan raskt føre til en enda sterkere krone, til liten glede for eksportindustrien, men et nytt argument for et fortsatt lavt rentenivå. (©NTB)