Saab PhoeniX Concept forfra
Saab PhoeniX Concept forfra

PhoeniX Con: Dette er fremtids-Saaben

Disse linjene får vi forhåpentligvis se mer til.

Saab viser på bilutstillingen i Genève sin nye, spennende konseptbil Saab PhoeniX Concept.

Vi som her levd en stund forbinder ofte Saab med knattrende, og blårykende to-taktere fra den tiden få eller ingen visste hva CO2 var - eller hvor skadelig det var. Senere kom V4-motorer, friske turbo motorer og etter hvert også dieselmaskiner under panseret på bilene fra Trollhättan. En fellesnevner for alle disse motorene er at de ikke var spesielt miljøvennlige.

Hybrid

Saab PhoeniX Concept
Saab PhoeniX Concept

Men viser Saab – slik som Volvo – sitt hybridalternativ på Geneve–messen.

I motsetning til Volvo har Saab valgt en bensinmotor framfor diesel, nærmere bestemt en 1,6-liter på 200 hk / 250 Nm. Denne motoren driver forhjulene. Bak finnes det en liten el-motor på 34 hk, som driver bakhjulene. El-motoren fungerer også som en generator og kan regenerere bremseenergi som lagres i litiumbatteriene.

Den har selvsagt start / stopp system også. Bensinforbruket skal være på ca 0,5 l/mil ved blandet kjøring, mens CO2-utslippet er på 119 g/km.

Langt fra den beste miljøbilen med andre ord. Nye Lexus CT200hybrid har et forbruk på 0,38 l/mil og et CO2-utslipp på bare 87 g/km.

Nå får du fin Saab turbo-cabriolet til 100 000,-

Sportsbil

Men Saab har en ganske annen agenda. Nemlig presstasjonene som er på sportsbil nivå! PhoeniX Concept gjør unna 0 -100 km/t på bare 5,9 sekunder, mens toppfarten er elektronisk begrenset til 250 km/t.

XWD-systemet som Saab kaller dette har tre forskjellige kjøreinstillinger. Eco, som gir lavest mulig forbruk. Sport som gir mest moro, og til slutt Traction som gir best mulig framkommelighet.

I følge ryktene skal det ikke vare mange år før dette systemet finnes tilgjengelig på produksjonsmodellene av Saab.

Halvor kjørte over 140 mil for å feire Saab


Design

Dette er konseptbilen Saab Phoenix - en bil som peker mot designet på fremtidige Saaber. Hvis merket overlever...
Dette er konseptbilen Saab Phoenix - en bil som peker mot designet på fremtidige Saaber. Hvis merket overlever...

Vi tror allikevel at det er designet Saab PhoeniX Concept vil bli husket for, for denne konseptbilen sier mye om hva vi kan vente av design fra Saab de nærmeste årene om vi skal tro Saab-eier Vicor Muller.

Det er Jason Castriota som blant annet har formgitt både Ferrari 599 GTB og Maserati GranTurismo som er mannen bak disse linjene. Saabs sportsbil Sonett skal ha vært en av inspirasjonskildene for PhoeniX Concept som også bærer preg av Saabs flyhistorie.

Panseret og fronten skal være ganske likt til det vi snart får se på nye 9-3. Måkevinge-dørene derimot må vi nok vente litt til før vi ser på standardbilene. Men de små kamraene som erstatter bakspeilene kan nok dukke opp før vi vet ordet av det.

Også interiøret skal være sporty og lede tankene tilbake til Saabs rally-historie, med blant annet bruk av metall-overflater.

Del med vennene dine på Facebook

Les også: Få med deg alle nyhetene fra Geneve her:


Hva synes du om denne Saab-en? Skriv i kommentarfeltet under:


Saab-PhoeniX-Concept-bak02
Saab-PhoeniX-Concept-bak02