kariostøre (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
kariostøre (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Støre med store forventninger til egyptiske ledere

Utenriksministeren har råd både til egyptere og nordmenn om hvordan det revolusjonspregede landet bør håndtere fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre i er i Egypt for å samtale med både opposisjonen og restene av avgåtte president Hosni Mubaraks regime.

Støre selv sier landet har mye arbeid foran seg.

Overgangsfase

– Egypt er i en overgangsfase, sier Støre til TV 2 og legger til at nå må opposisjonen omsette de krav de fikk gjennom Hosni Mubaraks avgang for snaue tre uker siden. Nå vil utenriksministeren møte opposisjonen i landet og høre om deres visjoner for fremtidens Egypt.

– Det må komme demokrati, menneskerettigheter og noen de kan stole på, fastslår Støre.

Regimets mann

Jonas Gahr Støre skal også besøke en mindre populær mann i Egypt, utenriksminister Ahmed Aboul Gheit. Han har sittet i ministerstolen siden 2004 og ble utnevnt av den avgåtte presidenten Hosni Mubarak.

– Jeg vil høre hans vurderinger, og gi veldig klart uttrykk for de inntrykkene jeg har fra menneskerettighetsrådet i Genève, det internasjonale samfunnet og de forventningene vi har til de egyptiske lederne.

Les også: Støre i Kairo: Skal møte egyptisk opposisjon

Norske bidrag

Utenriksminister Støre sier blant annet det å danne politiske partier er en viktig og tidkrevende prosess som Egypt nå må gjennom. Her kan Norge bidra, poengterer Støre. Også tilgangen på norske erfaringer som domstoler, grunnlovskompetanse og samarbeid mellom universiteter er viktig, fremholder han.

– Men egypterne ønsker ikke å få noe trengt på fra utsiden, de vil ta sine egne valg, sier Støre.

– Å feriere i Egypt er fantastisk

At turismen ligger nede som følge av urolighetene i landet den siste tiden, er noe av det som rammer Egypt hardest. At landet kommer i gang med turismen er viktig sier utenriksministeren, og har en klar formaning til det norske folk.

– Å feriere i Egypt er fantastisk. Det var fantastisk, og det kommer til å være det i fremtiden. Det er det beste vi kan si til normenn i dag, forklarer Støre.

Les også: Mubarak vil dele makten med visepresidenten

Militæret

Støre vet ikke hvordan dommen om det militæret ser ut i etterkant av revolusjonen.

– Hvordan ser du på den rollen militæret har spilt den siste tiden?

– Det er et tett forhold mellom de styrende og det militære i Egypt fortsatt. De som styrer sitter på det militæres nåde. Hæren her i landet er en viktig og populær institusjon, sier Støre.

Samtidig er han klar på at mye skjedde i kulissene under revolusjonen og at man ikke vet for sikkert hva som ble sagt når og hvordan på toppen av den egyptiske samfunnspyramiden de ukene urolighetene pågikk.

– Det er rådet i hæren som sitter med makten i Egypt i dag, presiserer Støre.

Libya

Utenriksministeren har notert seg at egypterne er urolige for det som skjer i Libya kun uker etter at landet selv kastet sin egen president.

– Det som skjer i Libya gir grunnlag for veldig mye uro for de som bor i Egypt. De er redde for det maktvakuum som kan komme, understreker utenriksiministeren og avslutter

– Ramler regimet til Gadddafi sammen, som det kommer til å gjøre, og som det bør gjøre - så vil det skape en usikkerhet om hvem som vil komme etter.