Korallrev (Foto: ROMEO GACAD/AFP)
Korallrev (Foto: ROMEO GACAD/AFP)

– Verdens korallrev truet innen 2050

En ny rapport konkluderer med at tre av fire korallrev over hele verden er truet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Reefs at Risk Revisited, en stor, internasjonal undersøkelse av korallrev verden over, som har lagt fram den dystre rapporten.

Rapporten konkluderer med at tre av fire av verdens korallrev er truet. Dette er en kraftig forverring fra forrige undersøkelse, som ble gjort for ti år siden, skriver NRK.no.

Truet innen 2050

I rapporten kommer det fram at dersom truslene mot korallrevene holder seg konstante, vil nesten alle varmtvannskorallrevene være truet innen 2050.

– Dette er en uhyre alvorlig situasjon, ikke minst fordi mange land høster mye mat på disse korallrevene, og korallrevene virker også som beskyttelse mot stormer, sier marinbiolog Jan Helge Fosså ved Havforskingsinstituttet til NRK.no.

Overfiske og destruktiv fiske, som ødelegger både fisk og koraller, samt utbygging i kystområder og forurensing fra land utgjør de største truslene mot korallrevene. I tillegg kommer varmere hav og havforsuring som følge av økt utslipp av CO2.

Norske korallrev i fare

Rapporten omfatter ikke kaldtvannskorallrev, som er den type rev vi har i Norge. Men også denne typen korallrev står i fare som følge av menneskelig aktivitet.

Havforskningsinstituttet anslår at mellom 30 og 50 prosent av korallrevene i Norge alt er påvirket eller ødelagde. Bunnstråling på korallrev, som i dag er forbudt, er en av hovedårsakene til ødeleggelsene.

På sikt er forsuring av havet den største trusselen mot de norske kaldtvannskorallrevene.