FRYKTER MAKTVAKUM: Et sammenbrudd i Libya kan skape et farlig maktvakuum i Nord Afrika, frykter utenriksminister Jonas Gahr Støre. Her er mennesker på grensen mellom Libya og Tunisia.  (Foto: Bent Skjærstad)
FRYKTER MAKTVAKUM: Et sammenbrudd i Libya kan skape et farlig maktvakuum i Nord Afrika, frykter utenriksminister Jonas Gahr Støre. Her er mennesker på grensen mellom Libya og Tunisia. (Foto: Bent Skjærstad)

Tusener i kø på grensen for å flykte til Tunisia

Store menneskemengder presser på for å komme seg over fra Libya til Tunisia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dagesvis har media blitt holdt utenfor grenseovergangen mellom Libya og Tunisia. På den tunisiske siden har man kunnet se hvordan en jevn flyktningestrøm daglig har kommet inn i Libyas naboland. Strømmen har vært så stor at tunisiske myndigheter og hjelpeorganisasjoner har satt opp hjelpeleire langs grensen.

Sjokkerende syn

I løpet av de siste dagene har det kommet 50.000 flyktninger og kapasiteten i leirene er nå sprengt.

Da TV 2s team i Tunisia mandag slapp inn gjennom sperringene på libisk side, ble de møtt av et sjokkerende syn.

– Titusener av mennesker venter på andre siden av grensen. Der har de ventet i flere dager. Det utspiller seg hjerteskjærende scener der mennesker presser seg mot muren og gjerdene for å komme seg i sikkerhet i Tunisia, sier TV 2-reporter Bent Skjærstad.

grensen libya tunisia (Foto: Bent Skjærstad)
grensen libya tunisia (Foto: Bent Skjærstad)

Ber om internasjonal hjelp

Situasjonen skal nå være ute av kontroll og myndighetene har med jevne mellomrom måtte stenge grensen. Hjelpeorganisasjoner ber om internasjonal hjelp og FN har karakterisert situasjonen som bekymringsverdig og frykter en humanitær katastrofe.

Ifølge FN skal over 100.000 mennesker har flyktet fra urolighetene i Libya.

– Situasjonen er urovekkende. Vi trenger mer hjelp, noe vi håper kan komme via tunisiske myndigheter, sier FNs høykommisær for flyktninger, Hovig Etyemezian, til TV 2.

Frykter borgerkrig

Demonstrantene tar kontroll over stadig flere byer i Libya i kampen mot diktatoren Muammar al-Gaddafi, men kampen har kostet mange menneskeliv og det rapporteres fortsatt om voldsbruk og kraftige sammenstøt over hele landet.

Les også: – Flyktninger forteller om rene massakre

I et forsøk på å stagge uroen lovet Gaddafis sønn, Saif al-islam Gaddafi, politiske reformer, samtidig som han truet med «elver av blod» dersom det bryter ut full borgerkrig.

Og frykten for nettopp dette har fått mange til å ta eiendelene sine og flykte til nabolandet Tunisia, der demonstranter klarte å styrte president Zine El Abidine Ben Ali i januar.

Vel ute av Libya har flyktningene fortalt om rene massakrer gjennomført av Gaddafis styrker i landsbyer der folk har satt seg opp mot regimet.

grensen libya tunisia (Foto: Bent Skjærstad)
grensen libya tunisia (Foto: Bent Skjærstad)