GULLJENTE: Marit Bjørgen går i mål på 10 kilometeren. (Foto: Cornelius Poppe)
GULLJENTE: Marit Bjørgen går i mål på 10 kilometeren. (Foto: Cornelius Poppe)
Svein Tore Samdal (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Svein Tore Samdal (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Bjørgen tok sitt tredje gull etter superavslutning

Marit Bjørgen knuste Justyna Kowalczyk med 12 sekunder på de siste tre kilometerne.

Alt om ski-VM | Se resultatene | Oversikt over programmet | Se video

Langrennsjentene gikk individuell 10 kilometer klassisk mandag.

Norge stilte med Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud.

Størmer Steira gikk først ut av de norske som nummer 53. Skofterud var nummer 55, mens Johaug var nummer 64. Bjørgen gikk ut nest sist med startnummer 66, før Justyna Kowalczyk.

Se pressekonferansen med Bjørgen i videovinduet over!

Kowalczyk kjørte hardt fra start
Størmer Steira og Skofterud åpnet greit, men var noe bak teten etter 2,2 kilometer. Johaug passerte på en foreløpig 2. plass, 1,9 sekund bak Aino-Kaisa Saarinen fra Finland. Bjørgen tok ledelsen med 5,9 sekunder, men Justyna Kowalczyk gikk forrykende fra start og passerte 9,6 foran Bjørgen ved 2,2 kilometer.

Johaug passerte 4,5 sekunder bak Saarinen ved sju kilometer, mens Bjørgen tok teten og hadde 9,5 ned til den finske jenta. Kowalczyk tapte noe til Bjørgen, men passerte 8,3 sekunder foran det norske gullhåpet.

TV 2 Play: Kowalczyk: – Publikum var stille da jeg gikk forbi

Saarinen kom i mål på 27:49 og tok ledelsen. Johaug maktet ikke å slå den tiden og kom inn på en foreløpig 2. plass.

Bjørgen viste sin enorme styrke og kom i mål 9,7 sekunder foran Saarinen - det maktet ikke Kowalczyk å slå. Den polske jenta kom i mål 4,1 sekunder bak Bjørgen.

– Trodde Kowalczyk skulle klare det
Dermed tok Bjørgen sitt tredje gull i VM på hjemmebane. Kowalczyk tok sølvet foran Saarinen på tredjeplass.

– Det var på denne distansen jeg virkelig ville ha gullet og det klarte jeg. Det ble en tøff kamp og det hadde jeg forventet - det er jo distansen Kowalczyk er sterkest på. Jeg hadde en anelse om at hun kom til å gå hardt ut, jeg måtte gå mitt eget løp og ha fokus på meg selv. Det klarte jeg hele veien. Den siste bakken før gratishaugen var det to sekunder fikk jeg høre Åge. Da tenkte jeg at at han bare tuller med meg. Men han gjorde faktisk ikke det. Jeg har ikke vært så sliten denne sesongen, sier Bjørgen til TV 2 Sporten.

TV 2 Play: Se intervju med Bjørgen

Bjørgen var ikke klar over at hun var verdensmester da hun kom i mål. Det ble noen nervepirrende sekunder for gulljenta.

– Jeg lå der og visste ingenting. Jeg ventet på Kowalczyk og hørte at hun hadde 20 sekunder på seg, jeg tenkte at det klarer hun. Så hørte jeg at speakeren sa at gullet går til Marit Bjørgen.

– Var dette ditt hardeste løp noensinne?

– Helt klart. Man må jobbe hardt for å ta gull og det gjorde jeg i dag. Det var tøft. Jeg ble liggende i målområdet og tenkte bare på gullet. Jeg var veldig sliten.

Usikker på lagsprinten
Bjørgen har tre gull på tre forsøk og nå gjenstår det tre løp i VM.

– Vi får se, jeg har ikke bestemt meg angående lagsprinten. Jeg skal tenke på det i kveld og jeg bestemmer meg i morgen.

TV 2 Play: Se intervju med Skofterud

Johaug ble nummer fire, 23,7 sekunder bak Bjørgen. Vibeke Skofterud kom på niendeplass, ett minutt bak, mens Kristin Størmer Steira ble nummer ti, ett minutt og tre sekunder bak verdensmesteren.

– Marit måtte virkelig kjempe for dette. Hun viser hvilken stor idrettsutøver hun er på slutten i dag, sier landslagstrener Egil Kristiansen til TV 2 Sporten.

TV 2 Play: Se intervju med Kristiansen

Se høydepunkter fra 10-kilometeren her

TV 2 Sportens langrennsekspert Svein Tore Samdal livechattet underveis i løpet