jan_paulsen (Foto: Privat)
jan_paulsen (Foto: Privat)

Jan Paulsen: – Jeg sov med kniv under puta

Var livredd for at Gaddafis soldater ville angripe om natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske losen Jan Paulsen har i én uke desperat forsøkt å komme seg ut av Libya. Søndag ettermiddag lyktes han endelig, etter at Utenriksdepartementet (UD) skrev ut nødpass og kjørte ham til Egypt.

– Trodde de ville komme om natta

Redningen kom etter en marerittuke på oljeterminalen i Zueitina, der han jobber som los.

– Vi var redde for at Gaddafi skulle bruke samme taktikk som Saddam Hussein gjorde, ved å sprenge alle oljeterminaler. Da vi fikk vite at soldater hadde overtatt oljeterminalene ved siden av oss, fikk vi mildt sagt sjokk. En kollega av meg snakket om å skyte seg selv. Jeg vet det høres veldig rart ut for en som er norsk, men jeg la en kniv under hodeputa, for jeg ble livende redd de skulle komme den natten og ta oss, sier Paulsen til TV 2 Nyhetskanalen.

Les også: Jan Paulsen kom seg ut av Libya

Smuglet ut

Ved 11-tiden var han på vei mot Kairo i en bil UD har sendt.

– Jeg kan takke UD og Jara for at de skaffet meg sjåfør og smuglet meg ut av Libya. De har gjort en kjempejobb og jeg vet ikke hva jeg hadde gjort uten dem, sier en takknemlig Paulsen.

Tryglet om hjelp

Paulsen var eneste nordmann på oljeinstallasjonen. Han satt fast sammen med 63 andre utenlandske arbeidere. Det eneste han ønsket var å komme seg hjem til Norge. Forrige uke tryglet han norske myndigheter om hjelp.

Flere ganger forsøkte han og kollegene å flykte selv, men han ble stoppet fordi passet hans befant seg i Tripoli. At han viste fram en papirkopi av passet, ble ikke godtatt av vaktene som stoppet dem.

Rundt ti nordmenn befinner seg fortsatt i Libya, men disse ønsker selv å bli i landet, ifølge UD.