Statsminister Jens Stoltenberg lager ofte sashimi i helgene. (Foto: God morgen Norge)
Statsminister Jens Stoltenberg lager ofte sashimi i helgene. (Foto: God morgen Norge)

Jens Stoltenberg:
– Jeg tar på meg forkle nesten hver eneste morgen

Se statsministeren lage sashimi sammen med Wenche Andersen her.

– Jeg føler meg veldig klar for å lage litt rå laks til oss i dag, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Sammen med fiskeri- og kystminster Lisbeth Berg-Hansen var han på besøk i God morgen Norges studio for å lage sashimi.

Her finner du Wenches oppskrift på sashimi og laksecocktail.

Ifølge statsministeren selv er det langt ifra uvant for ham å være iført forkle.

– Jeg tar på meg forkle nesten hver eneste morgen. Først tar jeg på meg dress og slips, og så lager jeg frokost. Og da har jeg ødelagt veldig mange slips, sier statsministeren og smiler.

Laks en favoritt hjemme hos Stoltenberg

– Jeg er veldig glad i å lage mat, sier statsminister Stoltenberg.

Han lager ikke så mye mat på hverdagene.

– Men jeg lager endel mat i helgene, sier han.

Sashimi er en favorittrett hjemme hos familien Stoltenberg. (Foto: God morgen Norge)
Sashimi er en favorittrett hjemme hos familien Stoltenberg. (Foto: God morgen Norge)

Laks er en av rettene som lages hyppigst hjemme hos familien Stoltenberg.

– Det er veldig enkelt å lage. Vi kaller det sashimi, men egentlig er det laksebiter, sier statsministeren:

– Vi skjærer laksen opp i små firkanter og drysser litt koriander på, og vips, så har vi laget et sunt og godt måltid, forteller han.

Lager «lakseklumper»

– Du må gjerne begynne å skjære opp litt laksebiter, Jens, sier Wenche Andersen.

– Ja, jeg er ikke her bare for å prate, repliserer Stoltenberg.

Statsminster Jens Stoltenberg berømmer fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen for sine finskårne lakseskiver. (Foto: God morgen Norge)
Statsminster Jens Stoltenberg berømmer fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen for sine finskårne lakseskiver. (Foto: God morgen Norge)

– Du ser forskjellen på henne og meg, sier statsministeren, og peker på Berg-Hansens oppskjærte lakseskiver:

– Hun lager sånn tynne, litt avanserte skiver, mens jeg skjærer litt mer grove, store... hva skal jeg si? Klumper?, spøker Stoltenberg.

Stoltenberg slenger alle laksebitene på fatet i samme slengen, mens Berg-Hansen danderer dem møysommelig en etter en.

– Dette er sånn jeg pleier å gjøre det, ler statsministeren.

Stoltenbergs «lakseklumper». (Foto: God morgen Norge)
Stoltenbergs «lakseklumper». (Foto: God morgen Norge)
Berg-Hansens danderte lakseskiver. (Foto: God morgen Norge)
Berg-Hansens danderte lakseskiver. (Foto: God morgen Norge)

Stoltenberg pleier å marinere laksebitene i koriander, limesaft og ingefær.

– Jeg kjøper sånne svære poser med syltede ingefær, forteller han.

Som tilbehør bruker han ofte avocado.

Spiste fiskepinner med ketsjup

Laks har ikke alltid vært Stoltenberg-familiens favoritt. Barnas favorittretter har variert opp gjennom oppveksten.

– Det var en periode hvor det var fiskepinner som var favoritten. Det var veldig mye fiskepinner med ketsjup en stund, det kjørte vi hardt i noen år, forteller statsministeren.

Så spiste de mye spagetti en stund, erindrer han.

– Men det er faktisk mange år hvor en av favorittrettene har vært en fiskerett, avslutter Stoltenberg.