Barnehageansatte vil jobbe mindre

Et flertall av barnehageansatte vil starte arbeidsdagen senere og sende barna hjem tidligere enn i dag. Det viser en undersøkelse fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova).

2.500 barnehageansatte har deltatt i undersøkelsen. Deres ideelle arbeidsdag er stikk i strid med det som foreldre ønsker. Foreldre ber om lengre dager i barnehagen, mens de ansatte vil ha kortere dag og senere oppstart for de minste barna, skriver Vårt land.

– Flertallet av de ansatte vil tilby mindre tid i barnehagen enn det foreldrene etterspør, sier Lars Gulbrandsen ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo. Han er en av forskerne bak studien fra Nova.

De ansatte i barnehagene viser økt aksept for tidlig startalder og lengre dager i takt med antall egne barn, år i yrket, grad av utdanning og størrelsen på barnehagen.

Ansatte i basebarnehager, en barnehagetype som består av åpne løsninger og fri bevegelse mellom rom, samt ansatte i private barnehager, er mer positive til å starte arbeidsdagen tidlig og å holde det gående lenger.

Undersøkelsen er ifølge forskerne unik i norsk sammenheng. Kun én gang tidligere har det blitt laget en tilsvarende kartlegging. Det skjedde på begynnelsen av 1970-tallet. Da sa et flertall av de ansatte at barnehager var uegnet for barn under to år. For to- og treåringer burde oppholdstiden være på mellom én og fem timer, mente flertallet av de ansatte den gang. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2