Gaddafi har ikke kjemiske våpen i sitt arsenal

Libyas sterke mann Muammar Gaddafi har ødelagt våpensystemene som kunne ha vært brukt i kjemisk krigføring, slår internasjonale eksperter fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen som overvåker Konvensjonen om forbud mot utvikling, produksjon og lagring av kjemiske våpen, OPCW, tror derfor ikke at den libyske diktatoren vil være i stand til å ta i bruk kjemiske stridsmidler mot sine motstandere.

Libya har fortsatt 9,5 tonn dødelig sennepsgass på lager, men har ikke lenger våpensystemer som kan spre gassen, opplyser OPCWs talsmann Michael Luhan.

Blant dem som hevder at Muammar Gaddafi ikke vil nøle med å ta i bruk kjemiske stridsmidler for å beholde makten, er Libyas tidligere justisminister Mustafa Abdel Galil som nylig sluttet seg til opposisjonen.

OPCW kan ikke se at Libyas lager av aldrende sennepsgass utgjør noen fare og viser til at Gaddafi alt for sju år siden ødela bombene som eventuelt kunne ha blitt brukt for å spre de kjemiske stridsmidlene.

– Så vidt vi har kunnet fastslå, og vi har ingen informasjon som tyder på det motsatte, så har Libya ødelagt hele sitt lager av ammunisjon til bruk med kjemiske stridsmidler. Et lager av flere tusen flybomber, som var konstruert for bruk sammen med kjemikalier, ble ødelagt i begynnelsen av 2004, for sju år siden, opplyser Luhan. (©NTB)