Skandalerammet Berlusconi for retten mandag

Mandag går startskuddet for en rekke rettssaker hvor Italias statsminister Silvio Berlusconi er tiltalt. I runde én av fire må statsministeren forsvare seg mot anklager om skattefusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italienerne vil i løpet av de kommende månedene få se Berlusconi bli stilt for retten for anklager om sexkjøp, korrupsjon og underslag.

Rettssaken mandag gjelder kronjuvelen i Berlusconis gigantiske forretningsimperium Mediaset. I saken, som har vært utsatt i et år, er Berlusconi og andre sjefer i selskapet tiltalt for skattesvindel og underslag i forbindelse med salg av TV-rettigheter.

I begynnelsen av mars fortsetter to andre rettssaker, mens en tredje sak skal opp i retten 6. april. Da må 74 år gamle Berlusconi svare på beskyldninger om at han skal ha kjøpt sex av en 17 år gammel jente.

Statsministeren, som trolig ikke vil møte opp i retten personlig, nekter for å ha gjort noe galt i noen av sakene. Han hevder anklagene mot ham er fabrikkert av venstreorienterte krefter.

Grunnen til at anklagene mot Berlusconi behandles i rettssystemet først nå, er at han har vært beskyttet gjennom en lov som ga medlemmer av Italias regjering immunitet i straffesaker. Deler av loven ble i oktober i fjor opphevet av landets grunnlovsdomstol. (©NTB)