Wisconsin guvernør Scott Walker (t.h.) får hard medfart for planene om å kutte i forhandlingsretten til offentlig ansatte i delstaten. (Foto: AP/REUTERS)
Wisconsin guvernør Scott Walker (t.h.) får hard medfart for planene om å kutte i forhandlingsretten til offentlig ansatte i delstaten. (Foto: AP/REUTERS)

Folkehav raser og politikere flykter fra Wisconsin

Titusenvis raste mot planer om å kutte i lønningene og forhandlingsretten til offentlig ansatte i Wisconsin. Samtidig flykter lokalpolitikere til nabostaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et folkehav tok til gatene i Wisconsin lørdag for å protestere mot delstatsmyndighetenes forsøk på å begrense forhandlingsretten til offentlige ansatte.

Demonstrantene samlet seg utenfor kontorene til den republikanske delstatsguvernøren Scott Walker, der de ropte slagord om at han måtte gå.

FOLKEHAV: 70.000 deltok i demonstrasjonen i sentrum av Madison,
  Wisconsin lørdag ettermiddag. (Foto: John Hart/Ap)
FOLKEHAV: 70.000 deltok i demonstrasjonen i sentrum av Madison, Wisconsin lørdag ettermiddag. (Foto: John Hart/Ap)

– Å nekte fagorganiserte deres rettigheter er galt, sa en av demonstrantene, 56 år gamle Joe Soto.

Mange demonstranter har inntatt bygningen til delstatsmyndighetene, og okkuperer dette døgnet rundt.

Stakk av

Samtidig har demokratenes 14 representanter i delstatsparlamentet flyktet til nabostaten Illinois. Republikanernes 19 representanter er nemlig én for lite til å kunne fatte et rettskraftig vedtak, skriver Wisconsin State Journal.

– Det vil ikke bli lett å komme til noen enighet her, sier demokratenes Peter Barca om samarbeidet med republikanerne, som raser mot «politikerflukten»:

– Den eneste anstendige tingen å gjøre ville ha vært å gitt uttrykk for sitt syn under avstemningen, sier senator Mary Lazich.

Demonstranter har i snart to uker holdt stand inne i delstatsparlamentsbygningen
  i Madison i Wisconsin. (Foto: SCOTT OLSON/Afp)
Demonstranter har i snart to uker holdt stand inne i delstatsparlamentsbygningen i Madison i Wisconsin. (Foto: SCOTT OLSON/Afp)

Guvernøren har gjentatte ganger bedt eksil-representantene om å komme tilbake til delstaten, og har til og med reist til valgdistriktene deres for å be velgerne presse dem.

Flere andre demonstrasjoner

Også flere andre steder i USA var det demonstrasjoner til støtte for fagorganisertes rettigheter, etter at guvernøren i Wisconsin vil å spare penger ved å innskrenke forhandlingsretten.

I New York samlet flere tusen seg, mens om lag 1.000 mennesker møtte opp for å protestere i Chicago og Columbus i Ohio. I Austin i Texas og i Miami deltok flere hundre i lignende demonstrasjoner.

Fredag vedtok delstatsforsamlingen i Wisconsin guvernørens forslag om å begrense forhandlingsretten for fagorganiserte. Nå skal forslaget til behandling i delstatssenatet. Flere andre delstater, som Ohio, Tennessee, Idaho, Indiana, Iowa og Kansas, vurderer nå å gjøre det samme.

(TV 2/NTB)