Gaddafi (Foto: STR/Reuters)
Gaddafi (Foto: STR/Reuters)

Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Libya

Sikkerhetsrådet har enstemmig vedtatt sanksjoner mot Muammar al-Gaddafis regime i Libya. - Nå er det på tide at Gaddafi gir fra seg makten, konstaterer USAs president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sanksjonene innebærer at det innføres reiseforbud for Gaddafi, de åtte barna hans, flere andre familiemedlemmer samt tjenestemenn som jobber med forsvars- og etterretningssaker.

Våpenboikott

Disse personene får dessuten sine verdier i utlandet frosset.

Samtidig innføres det våpenboikott av Libya med øyeblikkelig virkning. Angrep på sivile i landet skal etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag fordi det er mistanke om forbrytelser mot menneskeheten.

Omstridt Haag-spørsmål

Alle de 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd stemte for resolusjonsforslaget lørdag kveld lokal tid. Tidligere på kvelden var det usikkert hvordan Kina, som har vetorett, ville stille seg til forslaget.

Et av de mest omstridte punktene i resolusjonen er beslutningen om å involvere straffedomstolen i Haag. USA er ikke medlem av ICC og har aldri tidligere gått inn for å la domstolen etterforske en internasjonal krise.

Samtidig som nettet snører seg rundt Gaddafi øker frykten blant innbyggerne i Libyas hovedstad Tripoli, samtidig som Gaddafi-tro styrker patruljerer gatene i stridsvogner.

– Gatene er nesten øde. Kun stridsvogner og andre militære kjøretøyer er å se, sier en av Tripolis innbyggere på telefon til nyhetsbyrået AFP søndag morgen. Han forteller at folk er redde og ikke tør å gå ut.

Tror Gaddafi vil ofre folket

Presset på Libyas leder Muammar Gaddafi om å gå, samtidig øker frykten for at Gaddafi vil ofre sitt folk før han gir fram seg makten.

Både USAs president Barack Obama og andre vestlige ledere krever at Gaddafi må trekke seg.

Også Russland fordømmer voldsbruken i Libya. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov hadde søndag en telefonsamtale med sin libyske motpart, Musa Kusa. Ifølge en kunngjøring fra russisk UD sa Lavrov klart fra at voldsbruken som libyske myndigheter utøver mot sivilbefolkningen er helt uakseptabel. (©NTB)