Irsk valgvinner vil reforhandle gjeldsbetingelser

Enda Kenny, som trolig blir Irlands neste statsminister, tror EU og IMF vil være villige til å reforhandle betingelsene for kriselånene irene har fått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort etter at Kenny erklærte valgseier lørdag kveld, varslet han nye forhandlinger om gjeldsbetingelsene.

- Vi kommer til å ta tak i dette neste uke. Jeg har vært i kontakt med Europa allerede i dag, sa Kenny til rikskringkasteren RTE.

Som et resultat av den økonomiske krisen i Irland har landet fått 85 milliarder euro i lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Før valget varslet alle de største partiene at de ville forsøke å reforhandle lånebetingelsene, som irene mener er altfor tøffe.

Kenny, som tilhører sentrum-høyre-partiet Fine Gael, sier han tror europeiske land vil være mer innstilt på forhandlinger etter hvert som det kommer fram mer informasjon om problemene deres egne banker står overfor. Det er planlagt en ny runde med såkalte stresstester som skal avdekke sårbarheter hos de europeiske bankene.

Dersom det blir nye forhandlinger om lånene, er det ventet at EU vil kreve at Irland hever landets svært lave selskapsskatt. Det nekter de irske politikerne, og i befolkningen er det også stor støtte til den lave skattesatsen. (©NTB)