FORTSETTER SØKET:
FORTSETTER SØKET: "Steve Irwin" fortsetter å lete etter "Berserk". Mye tyder på at båten har gått ned etter funn av en redningsflåte og forskjellig vrakgods. (Foto: Barbara Veiga / Sea Shepherd)

– Så lenge de leter etter «Berserk» er det håp

Talsmannen for «Berserk»-mannskapet innser at sjansene for å finne de savnede i live, svinner. Samtidig fortsetter «Steve Irwin» søket i ytterligere tolv timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokat Nils Jørgen Vordahl er talsperson for Jarle Andhøy. Sammen med 18 år gamle Samuel Massie er Andhøy på vei til McMurdo-basen etter å ha vært på sørpunktet.

Vordahl snakket med Andhøy natt til lørdag.

berserk_andhoy_nysplit (Foto: Privat / TV 2-montasje)
berserk_andhoy_nysplit (Foto: Privat / TV 2-montasje)

– Det er håp så lenge det letes, men vi må også ta inn over oss realitetene i saken. Det er en del tegn som tyder på at det dessverre ikke ser så bra ut for de savnede på «Berserk», sier Vordahl til TV 2.

Søket fortsetter i området når det blir lyst, men Vordahl innser nå at funnene som er gjort, dessverre kan tyde på at båten har gått ned.

– Hele området der båten kunne antas å befinne seg, er nå gjennomsøkt. Avtalte kontaktpunkter på øyer i området er også blitt gjennomsøkt, uten spor av «Berserk» eller mannskapet. Og så er det gjort flere funn som redningsflåten, årer og vannflasker fra båten, som ikke peker i retning av at dette har gått bra.

– Våre tanker går nå hundre prosent til mannskapet på «Berserk» og til deres familier, sier Vordahl.

– Vi leter så lenge det er håp

Redningsleder Conrad Reynicke ved Rescue Coordination Centre New Zealand (RCCNZ), som koordinerer søket, sier til TV 2 at de fortsetter søket så lenge det er håp.

– Det har skjedd mirakler før, sier Reynicke.

SKADET: Det er ingen indikasjoner på at det har vært noen om bord i redningsflåten. Flåten har skader som tyder på at den ble slitt fra den norske seilbåten. (Foto: Barbara Veiga )
SKADET: Det er ingen indikasjoner på at det har vært noen om bord i redningsflåten. Flåten har skader som tyder på at den ble slitt fra den norske seilbåten. (Foto: Barbara Veiga )

Så lenge det er mørkt får ikke båtene som deltar i søket gjort så mye, men letingen blir gjenopptatt så snart det blir lyst.

– Det er jo en del ting som tyder på at det ikke har gått bra. Blant annet funnet av redningsflåten. Den kan ha blitt utløst av trykket på havdypet.

Til tross for at «Steve Irwin» har funnet vrakgods drivende i sjøen og at mye tyder på at båten har gått ned, fortsetter letingen inntil videre.

– Vi leter så lenge det er håp, sier han.

Redningslederen roser kaptein Paul Watson og mannskapet på «Steve Irwin» for innsatsen i søket.

– Vi kunne ikke fått bedre folk til å lete etter dem. De er jo eksperter på å finne båter, sier Conrad Reynicke og viser til Sea Shepherds jakt på hvalfangstskuter i sørishavet.

Også det savnede mannskapets familie har uttrykt stor takknemlighet til Watson og mannskapet som deltar i søket etter «Berserk», opplyser redningssentralen.

LES OGSÅ: Her er det siste bildet av «Berserk»

Fortsetter å anrope over radio

Malcom Holland, navigatør på «Steve Irwin», sier til TV 2 lørdag ettermiddag at de vil fortsette søket i ytterligere tolv timer. Da vil de kontakte redningssentralen på New Zealand for å avklare hva de skal gjøre videre. Sea Shepherd-båten er på vei til Hobart på Tasmania, men fortsetter å søke på vei dit.

LETER: Hvalfangst-motstander og president i Sea Shepherd, Paul Watson, deltar i søket etter  «Berserk». Arkivfoto. (Foto: LAURENT CIPRIANI/Ap)
LETER: Hvalfangst-motstander og president i Sea Shepherd, Paul Watson, deltar i søket etter «Berserk». Arkivfoto. (Foto: LAURENT CIPRIANI/Ap)

– Vi fortsetter å anrope «Berserk» over radio, men det er mindre håp om å finne dem i dag enn det var fredag, sier Holland.

Kaptein Paul Watson tror seilbåten sank i det ekstreme været som herjet i Rosshavet tirsdag. Meldingene gikk ut på at det var ti meter høye bølger, orkan og effektive minus 50 grader da nødsignalet ble utløst.

– Nødpeilesenderen er designet for å sende ut signal i 24 timer, men signalet forsvant etter bare 45 minutter. Det kan tyde på at den ble utløst fra innsiden av seilbåten da den sank. Og sluttet å fungere da båten kom under ti meters dybde, skriver Sea Shepherd-kapteinen i en pressemelding.

495048