FN advarer mot forbrytelser mot menneskeheten

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya. Mer enn 1.000 mennesker har mistet livet, ifølge Ban.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ban informerte rådet om rapporter som sier at diktatorens styrker har gått inn i sykehus og drept sårede regimemotstandere, og at soldater blir drept fordi de «nekter å skyte sine landsmenn».

- Tap av tid betyr tap av flere liv, sa FN-sjefen til Sikkerhetsrådet, som vurderer å innføre sanksjoner mot Muammar Gaddafis regime.

- Det er på tide at Sikkerhetsrådet overveier konkret handling. Timene og dagene framover er avgjørende for libyerne, sa Ban.

I utkastet til resolusjonsforslaget som ble lagt fram fredag, bes det blant annet om våpenembargo og reiseforbud og sperring av kontoene til Gaddafi og andre libyske ledere.

I skissen, som Reuters har fått tilgang til, heter det også at angrepene på sivile kan være forbrytelser mot menneskeheten. Det betyr at de ansvarlige for volden i Libya må straffeforfølges i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (©NTB)