FLERE TUSEN DREPTE: Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, melder om tusener drepte i Libya. (Foto: CHRIS HONDROS/Afp)
FLERE TUSEN DREPTE: Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, melder om tusener drepte i Libya. (Foto: CHRIS HONDROS/Afp)

FN-utsending melder om tusener drepte i Libya

Flere tusen mennesker er drept i uroen i Libya, sier Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TALTE TIL TILHENGERE: - Vi er klar for å vinne over fienden. Vi vil slåss, og vi vil slå dem, sa Muammar al-Gaddafi i en tale på Den grønne plass i Tripoli fredag kveld.  (Foto: statlig tv)
TALTE TIL TILHENGERE: - Vi er klar for å vinne over fienden. Vi vil slåss, og vi vil slå dem, sa Muammar al-Gaddafi i en tale på Den grønne plass i Tripoli fredag kveld. (Foto: statlig tv)
– Allerede er flere tusen mennesker drept. Vi forventer at det blir flere, sier Dabbashi.

Det har vært svært vanskelig å få bekreftede tall på hvor mange som har mistet livet i de omfattende urolighetene som har rammet det nordafrikanske landet den siste uken.

Torsdag anslo en fransk toppdiplomat at urolighetene kan ha kostet mellom 1.000 og 2.000 mennesker livet.

– En gal mann

Dabbashi ber innstendig FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å innføre sanksjoner mot diktator Muammar Gaddafi og andre libyske ledere.

– Dette er en gal mann, og han er ikke stabil psykisk. Han vil bli sittende inntil han blir drept eller begår selvmord, tror diplomaten.

Styrer fra palasset sitt

HARDE KAMPER: Leiesoldater ble flydd inn fra Tripoli til byen Tobruk i et forsøk på å ta makten tilbake. (Foto:  TV2 Danmark/SkyNews)
HARDE KAMPER: Leiesoldater ble flydd inn fra Tripoli til byen Tobruk i et forsøk på å ta makten tilbake. (Foto: TV2 Danmark/SkyNews)
Fra sitt godt bevoktede presidentpalass i sentrum av Tripoli, styrer fortsatt Moammar al-Gadaffi den vestlige delen av landet med hard hånd.

Provinsene i øst er nå i opprørernes hender.

LES MER: Libya: – Minst 50 drept i Benghazi søndag

Våpen fritt tilgjengelig

FRITT FREM: Militærbasen i Tobruk er forlatt. Enorme mengder våpen ligger fritt tilgjengelig. (Foto: TV 2 Danmark/Sky News)
FRITT FREM: Militærbasen i Tobruk er forlatt. Enorme mengder våpen ligger fritt tilgjengelig. (Foto: TV 2 Danmark/Sky News)
Tidligere denne uken sluttet avdelinger fra hæren seg til folket og overtok makten i byene Benghazi og Tobruk.

Leiesoldater fra Tripoli ble flydd inn til Tobruk i et forsøk på å ta makten tilbake.

En militærbasen er blitt forlatt. Stridsvogner er brukt som rambukk og enorme mengder våpen ligger nå fritt tilgjengelig for dem som vil ha.

LES OGSÅ: Gaddafi sier han vil bevæpne folket

(©NTB/TV2)