sarkozy (Foto: Scanpix)
sarkozy (Foto: Scanpix)

Sarkozy krever at Gaddafi går av

Libyas leder Muammar Gaddafi må gå av, krever Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han advarer samtidig mot et væpnet inngrep i Libya.

– Frankrike vil vurdere inngrep av denne typen med ekstrem forsiktighet, sier Sarkozy.

Stadig flere vender regimet i Libya ryggen. Flere diplomater og ambassadører stasjonert utenfor Libya har hoppet av, og verdensledere har fordømt volden som har pågått siden opprøret mot Gaddafi startet. Men den franske presidenten er den første som har krevd Gaddafis avgang.

Les også: Sveits fryser Gaddafis kontoer

– Vi tjener folket

Libyas FN-delegasjon i Genève brøt fredag med Gaddafi-regimet, og diplomatene sier de kun representerer det libyske folk.

– Vi i den libyske delegasjonen har kategorisk bestemt oss for å tjene som representanter for det libyske folk og dets frie vilje, sier en utsending under møtet i FNs menneskerettighetsråd i Genève fredag.

Frykter represalier

– Vi representerer bare det libyske folk, og vi vil representere dem i dette ærverdige organet og i andre internasjonale forum, sa diplomaten til stor applaus fra tilhørere fra de 47 medlemslandene i rådet.

Diplomaten ba om ikke å bli identifisert av frykt for represalier fra regimet i hjemlandet.

Støtter demokrati

Heller ikke Libyas delegasjon i Den arabiske liga i Kairo vil ha noe med Gaddafi å gjøre. Diplomatene sier de nå representerer folkeviljen.

«Vi har sluttet oss til vårt folk og deres legitime krav om forandring og opprettelsen av et demokratisk system», heter det i en uttalelse fra den libyske delegasjonen i Den arabiske liga.

Medlemmene fordømmer det de kaller «avskyelige forbrytelser mot ubevæpnede borgere». Delegasjonen omtaler nå seg selv som «representant for det libyske folk i Den arabiske liga».

Sanksjoner og utfrysing

USA tok tidligere denne uken til orde for at Libya kastes ut av FNs menneskerettighetsråd.

Og også EU-landene har blitt enige om en rekke forslag til sanksjoner mot Libya, ifølge det tyske utenriksdepartementet.

Den formelle beslutningen om å innføre sanksjoner vil tas i begynnelsen av neste uke.

Blant sanksjonsforslagene er våpenembargo og sperring av Gaddafi-familiens bakkonti, samt reiseforbud. (TV 2/NTB)