FALSK DATING: Gjennom datingnettsiden www.mawada.net har demonstranter organisert seg i Libya.  (Foto: SCANPIX / Mawada.net montasje)
FALSK DATING: Gjennom datingnettsiden www.mawada.net har demonstranter organisert seg i Libya. (Foto: SCANPIX / Mawada.net montasje)

Organiserte opprør i Libya på datingside

Libyere sendte kodede meldinger til hverandre via datingside for å lure myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Internett og sosiale medier har vært et viktig verktøy i forbindelse med opprørene i den arabiske verden de siste ukene.

Men der man tidligere har hørt mye snakk om Facebook og Twitter, har regimekritikere i Libya funnet andre kreative løsninger for å unngå overvåking fra myndighetene.

En opposisjonsleder som kaller seg Mahmoudi tok i bruk datingnettsiden Mawada for å organisere demonstrasjoner, skriver ABC News. Han opprettet en profil han kalte «Hvor er Miriam?» og latet som han lette etter kjærligheten.

Demonstrantene kommuniserte gjennom koder. Ordet «kjærlighet» betydde for eksempel «frihet».

Falske profiler

Datingsiden tillater ikke at menn kommuniserer med andre menn, så demonstranter opprettet falske kvinnelige profiler under kodenavn som «Sweet Butterfly» og «Girl of the Desert».

Ifølge Mahmoudi opprettet man kontakt med andre demonstranter via siden, før man senere møttes på Yahoo messenger for å planlegge videre der.

– Om om noen skrev «jeg ønsker kjærlighet» betydde det egentlig «jeg ønsker frihet», sier Mahmoud til ABC News.

TOK KONTROLL: En gruppe barn har okkupert denne ødelagte tanksen på militærbasen Al-Katiba i byen Benghazi etter at demonstranter og soldater tok kontrollen av byen. (Foto: SCANPIX)
TOK KONTROLL: En gruppe barn har okkupert denne ødelagte tanksen på militærbasen Al-Katiba i byen Benghazi etter at demonstranter og soldater tok kontrollen av byen. (Foto: SCANPIX)

Avlytter telefoner

Regimet i Libya har i årevis hatt streng kontroll med informasjonsstrømmen i landet. Nå prøver ledelsen desperat å hindre at informasjon om deres inngripen og aksjoner mot demonstranter og opprørere skal nå omverdenen, skriver Reuters.

– Situasjonen nå er at telefoner avlyttes, og regimet har rettet angrep direkte mot dem som snakker med pressen, sier en kvinne som har jobbet med å få ut øyenvitneskildringer av hendelsene til omverdenen.

– En av kontaktene våre er blitt drept, og en annen gjemmer seg nå ettersom livet hans er i ekstrem fare, sier hun.

– Vi skal frigjøre Tripoli

Protestantene forbereder en massemønstring i Tripoli fredag. Arrangørene håper at så mange som en million libyere vil delta i demonstrasjonene.

Ifølge flere aktivister er regimemotstandere fra hele Libya nå på vei til hovedstaden.

– Vi vil frigjøre Tripoli fra Gaddafis grep, sier en aktivist til nyhetsbyrået DPA.

Opposisjonen, som kaller seg 17. februar-koalisjonen, har allerede kontrollen over flere libyske byer øst i landet, blant annet den viktige havnebyen Benghazi.

MANGE SKADDE: Sykehusene i byen Benghazi er overfylt med skadde etter demonstrasjonene mot Muammar al-Gaddafi.  (Foto: SCANPIX)
MANGE SKADDE: Sykehusene i byen Benghazi er overfylt med skadde etter demonstrasjonene mot Muammar al-Gaddafi. (Foto: SCANPIX)

FN: – Volden øker faretruende

Muammar al-Gaddafi har fremdeles kontroll over hovedstaden Tripoli, og slår hardt ned på demonstrantene. Byen er full av tanks og leiesoldater, og demonstranter forteller at det hele kan minne om en massakre.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier flere tusen libyere kan ha blitt drept i opptøyene i landet, og advarer om at myndighetenes voldsbruk øker dramatisk.

– Myndighetene i Libya bryter kontinuerlig internasjonale lover i den brutale måten den slår ned på fredelige demonstranter, sier høykommissær Navi Pillay.

– Voldsbruken mot demonstrantene øker faretruende, og det meldes om massedrap, vilkårlige arrestasjoner og tortur av demonstranter, sa hun da FNs menneskerettsråd åpnet sitt ekstraordinære møte fredag.

– Ifølge enkelte kilder kan flere tusen være drept eller såret, sa Pillay. (NTB / TV 2)