LASER: Politiet ser svært alvorlig på lek med laser. (Foto:  AFP PHOTO)
LASER: Politiet ser svært alvorlig på lek med laser. (Foto: AFP PHOTO)

Togførere blendet med laser

Blendet på Dovrebanen natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 22-tiden torsdag kveld meldte føreren av et godstog at han hadde blitt blendet av laserstråle mellom Losna og Tretten stasjon på Dovrebanen. Natt til fredag skjedde det samme med lokføreren på nattoget fra Trondheim til Oslo, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Dette er svært alvorlig. Lokføreren har livet til hundrevis av passasjerer i sine hender. Han er avhengig av synet sitt. I verste fall kan det skje en alvorlig ulykke på en planovergang, sier informasjonssjef Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket til tv2nyhetene.no.

Etterforsker saken

Episodene er meldt til politiet og de etterforsker saken. Lyset skal ha kommet fra andre siden av Gudbrandsdalslågen.

– Vi vet omtrent hvor laseren kom fra og vi skal prøve å finne ut hvem som har gjort det. Vi ber folk som har tips om saken kontakte oss, sier politibetjent Trond Bjørge ved Midt-Gudbrandsdal lensmannskontor.

Informasjonssjef Skarpen forteller at det er første gang de har opplevd dette på Dovrebanen, men operasjonsleder Ann Karin Sundgården ved Gudbrandsdalen politidistrikt forteller at politiet stadig får meldinger om laser mot bil.

Laser mot politibil

Også politiet i Østfold får meldinger om den livsfarlige leken.

– Vi har fått en del meldinger om at piloter og sjåfører blir blendet. jeg er ingen ekspert, men jeg antar det er svært ubehagelig og kan være veldig farlig. Hvis en pilot blir blendet kan det få store konsekvenser, sier operasjonsleder Alf Solstad ved Østfold politidistrikt.

Senest torsdag kveld opplevde bilister på E6 i Skjeberg å bli blendet, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. To gutter på 17 og 18 år blendet biler som kom i mot. Uheldig for dem vaer en av bilene en sivil politibil.

– Begge er anmeldt og vi har beslaglagt førerkortet til den 18 år gamle sjåføren og en laserpenn, sier Solstad.

Ber foreldre ta ansvar

– Vi antar at dette er barnelek. Jeg vil tro at en voksen person ikke gjør noe sånt, men skjønner konsekvensene, sier operasjonsleder Bjarte Flokenes ved Hordaland politidistrikt.

Mandag ble pilotene på et Widerøe-fly blendet av et laserlys over Arna i Bergen. Natt til torsdag ble en ambulanse blendet mellom Åsane og Arna. Politiet ser alvorlig på hendelsene. Flokenes oppfordrer foreldre til å ta affære.

– De voksne må ta ansvaret og se på hva barna deres har av leketøy. Dette er farlig lek som kan få katastrofale følger. Det kan skje store ulykker og det er jo ikke ufarlig for øynene heller, sier operasjonslederen.