Sveits fryser Gaddafis kontoer

Sveits har beordret en øyeblikkelig frys av alle kontoer og verdier som kan tilhøre Libyas leder Muammar Gaddafi og kretsen rundt ham.

Gaddafi (Foto: STR/Reuters)
Gaddafi (Foto: STR/Reuters)

– Myndighetene i Sveits fordømmer på det sterkeste volden som Libyas sterke mann har brukt mot sitt folk, heter det i en kunngjøring fra det sveitsiske utenriksdepartementet som ble offentliggjort torsdag kveld.

– I lys av dette har vi besluttet å sperre med øyeblikkelig virkning alle aktiva som Gaddafi og hans omgangskrets har i Sveits, heter det videre i kunngjøringen.

3,7 milliarder kroner

Ifølge den sveitsiske sentralbanken har Libya i alt 613 millioner sveitserfranc, i overkant av 3,7 milliarder kroner, på konto i Sveits, samt verdipapirer for 1,2 milliarder kroner.

Disse opplysningene avvises imidlertid av Libyas utenriksdepartement, som hevder Gaddafi ikke har noen utenlandske bankkontoer. Departementet truer med å sakssøke den sveitsiske regjeringen for å ha kommet med «ubegrunnede uttalelser».

Anspent forhold

Forholdet mellom Sveits og Libya har vært svært anspent siden Gaddafis sønn Hannibal ble arrestert for å ha mishandlet to hushjelper under et opphold i Genève i 2008.

Etter et kort fengselsopphold ble han løslatt etter at Libya truet med økonomiske sanksjoner, og saken mot ham ble droppet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2