jan_paulsen (Foto: Privat)
jan_paulsen (Foto: Privat)

Norske Jan Paulsen sitter fast på oljeinstallasjon i Libya – UD lover hjelp

Den norske losen er livredd og ber fortvilet om hjelp til å komme seg hjem. UD lover å gjøre det de kan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmannen Jan Paulsen sitter fast på en oljeinstallasjon i Zueitina øst i Libya. Han frykter for sitt liv og bønnfaller UD om hjelp til å komme seg ut.

Paulsen har de siste 15 årene jobbet som los på oljeterminalen i Zueitina. Nordmannen frykter at oljeterminalen vil bli angrepet av både opprørere og regjeringstro styrker, melder VG Nett.

Torsdag kveld fikk TV 2 tak i mannen på telefon. Han er frustrert og veldig bekymret for hva som kan skje i løpet av natten. Han og kollegene har fått høre at Gaddafis menn er på vei mot dem.

– For å være helt ærlig så er vi veldig ute av balanse alle sammen. Dere som sitter oppe i Norge vil ikke skjønne det, men for oss som sitter her nede i dag og vil hjem til våre kjære, så er det et helvete for å si det rett ut, sier Paulsen i et intervju med TV 2.

– De er på vei mot oss

Paulsen er eneste nordmann på oljeinstallasjonen. Han sitter fast sammen med 63 andre utenlandske arbeidere.

– Det er ingen som gjør noen ting for oss. Vi sitter her nede og nå har vi fått greie på at oljeterminalen som er tre mil fra oss har blitt tatt av Gaddafi-vennlige mennesker, og at de er på vei mot oss. Vi vet ikke hva som kommer til å skje i natt, og vi er kjempefortvilet her nede.

Det eneste han ønsker er å komme seg hjem til Norge. Nå trygler han norske myndigheter om hjelp.

– Jeg ønsker bare å komme hjem til Norge. Nå vet jeg ikke om jeg kommer hjem i det hele tatt. Vi har ikke pass, jeg er totalt isolert her nede og jeg kan ikke vente lenger, forteller Paulsen med gråten i halsen.

Han forteller at passet hans ligger i hovedstaden Tripoli, 879 kilometer unna.

Frykter Gaddafis vrede

– Gaddafi har sagt at han bombe alt som er her nede. Nå vet jeg ikke når jeg komme hjem, eller om jeg kommer hjem, sier han.

Han forteller at Gaddafi har leid inn soldater fra andre afrikanske land for millioner av kroner, og at han har sagt at han skal brenne hver eneste oljeinstallasjon i landet.

– Jeg har snakket med UD flere ganger, og lurer på om de har en plan, og om de kan hente meg eller oss.

Paulsen forteller at han og de andre utenlandske kollegaene i flere dager har forsøkt å komme seg bort uten å lykkes.

UD lover hjelp

– Vi arbeider langs flere spor. Vi ser på ulike måter vi kan hjelpe han å komme ut av Libya. UD har blant annet kontaktet tyske og svenske myndigheter for å se på hvilke alternativer som finnes, sier pressetalsmann i UD Kjetil Elsebutangen til TV2 og legger til:

– Vi har full forståelse for at situasjonen nå oppleves som dramatisk og skremmende. Vi ønsker kun å gjøre vårt beste for at han skal komme seg ut. Det er ikke noe tvil om at det er en uoversiktelig situasjon og en krevende situasjon.

UD ønsker å hjelpe Paulsen så fort som mulig, men ønsker ikke å gå ut med detaljer om planene.