Sveits beordrer Gaddafi-kontoer sperret

Sveits har beordret en øyeblikkelig frys av alle kontoer og verdier som kan tilhøre Libyas leder Muammar Gaddafi og kretsen rundt ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Myndighetene i Sveits fordømmer på det sterkeste volden som Libyas sterke mann har brukt mot sitt folk, heter det i en kunngjøring fra det sveitsiske utenriksdepartementet som ble offentliggjort torsdag kveld.

- I lys av dette har vi besluttet å sperre med øyeblikkelig virkning alle aktiva som Gaddafi og hans omgangskrets har i Sveits, heter det videre i kunngjøringen.

Ifølge den sveitsiske sentralbanken har Libya i alt 613 millioner sveitserfranc, i overkant av 3,7 milliarder kroner, på konto i Sveits, samt verdipapirer for 1,2 milliarder kroner.

Disse opplysningene avvises imidlertid av Libyas utenriksdepartement, som hevder Gaddafi ikke har noen utenlandske bankkontoer. Departementet truer med å sakssøke den sveitsiske regjeringen for å ha kommet med «ubegrunnede uttalelser».

Forholdet mellom Sveits og Libya har vært svært anspent siden Gaddafis sønn Hannibal ble arrestert for å ha mishandlet to hushjelper under et opphold i Genève i 2008. Etter et kort fengselsopphold ble han løslatt etter at Libya truet med økonomiske sanksjoner, og saken mot ham ble droppet. (©NTB)