VELG RIKTIG: Du må ha sko som passer til aktiviteten du skal bedrive. Dette forebygger skader og gjør treningen mye morsommere og enklere. (Foto: Eivind A. Pettersen/)
VELG RIKTIG: Du må ha sko som passer til aktiviteten du skal bedrive. Dette forebygger skader og gjør treningen mye morsommere og enklere. (Foto: Eivind A. Pettersen/)

– Velg riktige løpesko!

Fottøyet beskytter muskler, sener og ledd mot støt fra underlaget. Løpsekspert Johan Kaggestad forteller deg hvordan du skal sko deg riktig.

På 1970-tallet skjedde det en positiv utvikling av løpsskoene. En utvikling som skjedde i takt med joggebølgen.

– Jeg anbefaler deg å kjøpe løps-/joggesko i en spesialforretning. Husk at alle har forskjellige føtter, og forskjellig måte å bevege seg fremover på. Det er faktorer som har betydning for den modellen du bør velge, og da er en fagperson god å ha. Skoen må ikke være for trang, og presse tærne sammen. Foten utvider seg også noe under en treningsøkt, den hovner gjerne litt opp, sier Johan Kaggestad.

Billigsko gir ingen støtte
Mellomsålen må bestå av et støtdempende materiale, og skoen må være konstruert med en hælkile slik at det er en naturlig helling fra tå til hæl. En flat joggesko uten støtdempende mellomsåle vil raskt gi deg skadeproblemer. Selve hælkappen skal være av fast materiale. Du skal ikke kunne klemme hælkappen sammen. Billige joggesko har ofte hælkapper av pappmateriale, de gir ingen støtte eller stabilitet.

Skoen skal være bøyelig i sålen, og stabil i lengderetningen. Yttersålen bør være mønstret, gjerne med små støtdempende knotter. Det øker selvfølgelig støtdempingen, men gir også bedre feste.

Ikke tenk vekt
Ikke vær for opptatt av vekten. De lettere skoene gir mindre beskyttelse, og dermed økes skaderisikoen. Jeg anbefaler også at du har to par sko, som du alternerer mellom. Og at du skifter ut skoene før de blir helt nedslitt.

Kartlegg steget ditt
Ta gjerne med deg de gamle skoene når du skal handle nye. En kompetent ekspeditør vil ved å studere slitasjen på den gamle lettere finne en modell som beskytter deg godt. Mange spesialbutikker har også tredemøller, der løpssteget ditt kan filmes, og støtregistrering kartlegges for å finne den best mulige modellen.