Paris Marathon (Foto: Paris Marathon/)
Paris Marathon (Foto: Paris Marathon/)

Gode tips for riktig løpsteknikk

Johan Kaggestad røper hvordan du knekker koden.

Nøkkelen til en avslappet løpsstil ligger i skulderpartiet. Spenner du overarmer og skuldre, spennes også brystmuskulaturen, og det blir tyngre å puste normalt. Grete Waitz har sagt: «Tenk deg at du har en heliumballong festet til hodet som trekker deg oppover».

La tærne og knærne peke så rett fremover som mulig. Armene pendler lett skrått framover med ca. 90 graders vinkel i albueleddet. Ikke knytt hendene for hardt, da blir du lett anspent. Blir du trett i armene, slipper du dem ned langs siden et kort øyeblikk før du igjen er tilbake i vanlig løpsstil. Armene bør ikke beveges for langt vekk fra kroppen.

EKSPERT: Johan Kaggestad i TV 2 Sporty. (Foto: Øyvind Løland/)
EKSPERT: Johan Kaggestad i TV 2 Sporty. (Foto: Øyvind Løland/)

Høye kneløft og rumpespark
Det fine med løpsteknikken, er at den naturlig, rasjonelt forbedrer seg etter hvert som du får trent. Øvelse gjør mester, sier ordtaket, og i dette tilfellet er det sant. Du vil etter hvert falle inn i et mønster med naturlig armsving, løse og uknyttede hender. Begynner du å løfte skuldrene og stivner i nakken, er det et signal om at du skal gå over til rask gange.

Pass på skrittlengden din, ikke ta for lange skritt, og løft heller ikke knær og bein for høyt. Løp heller ikke på tåballene. Det finnes øvelser som kan bedre løpsteknikken, som å løpe en kortere distanse med høye kneløft, for eksempel 20-30 meter sammenhengende. Gjenta noen ganger. Rumpespark er også en mye brukt øvelse. Her løper du en kortere distanse og sparker deg selv i baken med hælene.

Noen enkle råd:

  • Varier farten din. Løpere som har holdt på en stund kan klage over at de ikke opplever framgang. Det kan ha sammenheng med at de gjennomfører treningen i monoton fart, samme intensitet hver gang, og gjerne litt for intenst.
  • Best framgang oppnås ved å variere intensiteten. Både under selve treningsøkten og på treningsøktene sett i en sekvens.
  • En hard økt bør etterfølges av en lettere, selv om du ikke trener hver dag.
  • Varier turene dine. Hvis mulig unngå å løpe på samme sted hver gang. Prøv å trene i variert terreng - kupert og flatt.
  • Løp så ofte du kan på mykt underlag som grus og gress. Fordi støtet mot underlaget er lettere enn på asfalt, og belastningen mot bein og ledd blir mer skånsom. Ujevnt underlag styrker også ankler og ledd.
  • Trener du på tredemølle bør du stille den på 1-2 prosent stigning.
  • Ikke kjemp mot dårlig underlag. Trener du normalt ute, og det er glatt med mye is, økes skaderisikoen. Tren derfor inne eller alternativt på ski eller i svømmehallen.