Facebook (Foto: Dominic Lipinski/Pa Photos)
Facebook (Foto: Dominic Lipinski/Pa Photos)

Vi får dårligere selvtillit av Facebook

Facebook lurer oss til å tro at alle andre har et bedre liv enn oss selv, har forskere kommet fram til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venners Facebook-oppdateringer får oss lett til å tro at alle andre har et bedre kjærlighetsliv, har større suksess, går på kulere fester og generelt bare er lykkeligere enn oss selv.

Venners suksess kan dermed få en selv til å føle seg som en taper. Men i virkeligheten er det ikke slik.

Forskere ved Stanford University har nemlig dokumentert at vi undervurderer hvor ille andre mennesker har det, særlig fordi de fleste av oss foretrekker å snakke om alle de gode tingene i livet, skriver forskning.no.

Overvurderer andres oppturer

Forskerne har gjennom flere forsøk vist at mindreverdighetsfølelsene vi lett kan få av Facebook er helt unødvendige.

I undersøkelsen ble blant annet 80 studenter bedt om å opplyse hvor ofte de vurderte at medstudentene hadde konkrete opp- eller nedturer, som for eksempel å være på en bra fest eller ha hjemlengsel. De vurderte at 54 prosent av klassekameratene hadde hatt nedturer i perioden.

I realiteten var tallet 83 prosent. De vurderte også at 63 prosent hadde vært på en kul fest, men det var det bare 41 prosent som hadde.

Generelt undervurderte de andre negative følelser med 17 prosent og overvurderte oppturene deres med 6 prosent.

Forskerne konklusjon er at folk føler seg mer alene og isolert enn de egentlig er.

Identitetsskapende statusoppdateringer

Lars Lundmann Jensen, ekstern førsteamanuensis i psykologi ved Københavns Universitet, har skrevet boken «Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund».

Han mener at de evig positive oppdateringene er en del av vårt identitetsskapende prosjekt.

Ifølge Lundmann Jensen er ikke identiteten lenger medfødt, men noe vi selv definerer. Det gjør vi i høy grad også på Facebook.

– Statusoppdateringene våre på Facebook handler i høy grad om å skape en identitet og få anerkjennelse for den vi er. Vi vil i høyere grad anerkjennes for det positive enn det negative. Det betyr til gjengjeld at folk med lav selvtillit vil føle at alle andre har det bedre enn dem selv, sier Lundmann Jensen.

Reaksjonen på de overveldende mange suksessoppdateringene vil ofte være at vi selv skriver om hvor bra livet vårt er. Dermed utvikler det seg lett til et våpenkappløp.

Det er ikke dermed sagt at overskuddsoppdateringene bare er løgn. De gir bare et snevert innblikk i virkeligheten.