MASSEGRAV: Dødstallene i Libya stiger. Her graves det en massegrav for noen av de drepte. (Foto:  /Afp)
MASSEGRAV: Dødstallene i Libya stiger. Her graves det en massegrav for noen av de drepte. (Foto: /Afp)

Al Jazeera: Gaddafi mister kontroll over flere libyske byer

Det rapporteres at Gaddafi skal ha mistet kontroll over flere libyske byer, ifølge Al Jazeera, samtidig stiger dødstallene i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FORHATT: Muhammar Gaddafi har sittet som diktator i Libya siden kuppet i 1969. Han dager som eneherkser kan nærme seg slutten etter opprørene den siste tiden.  (Foto: STR/Reuters)
FORHATT: Muhammar Gaddafi har sittet som diktator i Libya siden kuppet i 1969. Han dager som eneherkser kan nærme seg slutten etter opprørene den siste tiden. (Foto: STR/Reuters)
Hittil er minst 640 personer drept i Libya siden oppstanden mot Muammar Gaddafi startet 14. februar, ifølge Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter (IFHR).

Tallet inkluderer 275 drepte i Tripoli og 230 drepte i Libyas nest største by Benghazi.

– Folk jeg har snakket med forteller om massakre og bombing i flere byer, forteller TV 2s reporter Fredrik Græsvik fra Egypt på grensen til Libya på TV 2 Nyhetene kl. 21.

SE GRÆSVIK REPORTERE FRA GRENSEN TIL LIBYA:

494396

– Folket kontroll i øst

Ifølge Al Jazeera har Gaddafi nå mistet kontroll over flere byer. Anti-regimedemonstranter i byen Misurata forteller onsdag kveld at de har tatt kontrollen over byen. I en uttalelse på Internett har personer i hæren lovet full støtte til demonstrantene, skriver Al Jazeera.

PÅ FLUKT: Tusenvis flykter nå fra Libya, blant annet over til Tunisia. (Foto: YANNIS BEHRAKIS/Reuters)
PÅ FLUKT: Tusenvis flykter nå fra Libya, blant annet over til Tunisia. (Foto: YANNIS BEHRAKIS/Reuters)
Ifølge en av Al Jazeera sine egne reportere, Hoda Abdel-Hamid, som befinner seg i Tobruk, 14 mil fra grensen til Egypt er det ikke sikkerhetsstyrker til stedes.

– Fra hva jeg har sett vil jeg si at det er folket som har kontroll over østlige Libya, sier Al Jazeera sin reporter Abdel-Hamid.

Flere under Gaddafi har den siste tiden hoppet av. Både tirsdag og onsdag nektet piloter å følge ordre. To jagerfly landet tirsdag på Malta hvor de bad om politisk asyl, mens et bombefly onsdag styrtet nær byen Benghazi etter at pilotene, som fikk ordre om å bombe, nektet og i stedet hoppet ut med fallskjerm.

LES OGSÅ: Dette er Muammar Gaddafi

Tusenvis på flukt

GJENFORENT: Slektninger omfavner hverandre på flyplassen i Madrid etter sikker utflukt fra Tripoli. (Foto: JUAN MEDINA/Reuters)
GJENFORENT: Slektninger omfavner hverandre på flyplassen i Madrid etter sikker utflukt fra Tripoli. (Foto: JUAN MEDINA/Reuters)
Samtidig meldes det om tusenvis på vei ut av landet. Både utlendinger som vil hjem og libyer som vil vekk, i frykt for egen sikkerhet. TV 2s reporter Bent Skjærstad er i Tunisia på grensen til Libya. Han forteller om tusenvis på flukt.

– I hele dag har tusenvis strømmet inn her til Tunisia, sier Skjærstad.

LES OGSÅ: Gaddafis norske privatflyger har kommet seg ut av Libya

– 130 soldater likvidert

Libyske myndigheter sa onsdag at 300 personer har mistet livet i urolighetene, blant dem 111 soldater.

Ifølge en talsmann for IFHR er gruppens anslag basert på opplysninger fra militære kilder i Tripoli og libyske menneskerettighetsorganisasjoner.

Tallet inkluderer blant annet drapene på 130 soldater som skal ha blitt likvidert av sine offiserer da de nektet å skyte mot demonstrantene i Benghazi.

Hvor mange som så langt har mistet livet i uroen i Libya er vanskelig å si. Mens IFHR onsdag kveld opererer med 640 drepte, har Italias utenriksminister Franco Frattini uttalt at det er troverdige rapporter om minst 1000 drepte, skriver Al Jazeera.

(©NTB/TV2)