Alex Ferguson (Foto: JEAN PAUL PELISSIER/Reuters)
Alex Ferguson (Foto: JEAN PAUL PELISSIER/Reuters)

Cantona spår trøbbel når Ferguson trekker seg

– Han er som fotballens Gandhi, sier Man United-favoritten om den aldrende manageren.

På fem år rakk Eric Cantona å bli en legende under Alex Fergusons veiledning i Manchester United.

Mens franskmannen la opp i 1997, har Alex Ferguson bare holdt det gående siden den gang, og det er foreløpig ingenting som tyder på at 69-åringen vil pensjonere seg med det første.

– Et slags geni
Nå har Cantona engasjert seg som fotballdirektør i nyetablerte New York Cosmos, og i den forbindelse har han snakket med New York Times om sin tidligere manager, i et intervju gjengitt av The Daily Telegraph.

Eric Cantona (Foto: Mehdi Taamallah/Pa Photos)
Eric Cantona (Foto: Mehdi Taamallah/Pa Photos)

– Alt jeg vil si er at jeg tror Ferguson vil bli værende som manager, men at det etter det vil bli flere problemer. I dag er han som fotballens Gandhi. Med Manchester foretrekker jeg å si, å tenke, å innse at Ferguson er et slags geni, sier Cantona.

Han trekker kanskje paralleller mellom Fergie og Gandhi som to vise menn, men mens Gandhi var kjent som en mild pasifist, er Ferguson mer kjent for skokasting og «hårfønere».

Cantona mener likevel at det blant annet er Fergusons måte å kommunisere med unge spillere på som gjør ham spesiell.

– Han har trent så mange spillere fra forskjellige generasjoner nå. Han blir 70 senere i år, og arbeider med spillere som er 18, men tilpasser seg til alle generasjoner, sier 44-åringen.

– Han ga meg frihet
Cantona er kjent som viljesterk og eksentrisk, og han takker Ferguson for at han fikk den riktige veiledningen til å kunne yte sitt beste på banen.

– Ferguson jobber med sterke personligheter på et psykisk plan. Det er veldig viktig. Det fungerte for meg, 100 prosent. Det handlet om laget. Jeg aksepterte alt fra ham, fordi han ga meg frihet på banen, forteller Cantona.

Eric Cantona, Fernando Alonso (Foto: TOM HEVEZI/AP)
Eric Cantona, Fernando Alonso (Foto: TOM HEVEZI/AP)

Viktigheten av nummer 7
Spesielt var det viktig for Cantona at ble tildelt trøye nummer 7. Et nummer som tidligere hadde blitt båret av storheter som George Best og Bryan Robson, og David Beckham og Cristiano Ronaldo etter ham.

– Han ga meg skjorta med nummer 7 på, og det ble viktig for meg, selv om jeg kanskje ikke innså viktigheten av det i begynnelsen. Jeg følte aldri press. Han stolte nok på meg til å gi meg drakt nummer 7. Det var en ære, sier ballkunstneren.