- Gaddafi ga ordre om Lockerbie-angrepet

Libyas avgåtte justisminister sier han har bevis for at Muammar Gaddafi personlig ga ordre om Lockerbie-angrepet, skriver den svenske avisen Expressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen har et intervju med Mustafa Mohamed Abud al Jelei, som inntil for få dager siden var Libyas justisminister. Han gikk av i protest mandag mot at regimet brukte vold mot demonstranter.

270 personer ble drept da Pan Ams rute 103 på vei fra London til New York eksploderte over den skotske småbyen Lockerbie 21. desember 1988. Etterforskningen avdekket at en bombe ble plassert om bord av to libyske statsborgere på oppdrag fra den libyske etterretningstjenesten.

Etter flere år med strenge sanksjoner gikk Gaddafi i 1999 med på å utleverer de to mistenkte libyerne, som ble stilt for retten i Nederland.

Kun den ene, Abdelbaset Ali al-Megrahi, ble dømt for angrepet. Han ble i 2009 løslatt fra fengsel i Storbritannia av humanitære årsaker fordi han etter sigende var døende av prostatakreft. Løslatelsen vakte harme både i USA og blant mange briter. (©NTB)