Sykehusene brukte 487 millioner på vikarer

15 private byråer forsynte norske sykehus med vikarer til en verdi av 487 millioner kroner i fjor. En internrevisjon påpeker flere tilfeller av brudd på arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2009 inngikk de fire offentlige helseregionene en rammeavtale med 15 private vikarbyråer. I fjor gikk revisjonsselskapet Deloitte igjennom rammeavtalen og utførte kontroll hos seks av byråene. Resultatet var ikke akkurat oppløftende.

– Rapporten avdekker en rekke avvik og påpeker flere forhold som vi ikke er fornøyde med. Men vi satte selv i gang internrevisjonen og var proaktive med tanke på å sikre god kvalitet og ordnede forhold, sier personaldirektør Hilde Christiansen i Helse Vest til NTB.

Blant annet slår Deloitte fast at arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven er brutt i flere tilfeller. For enkelte vikarer forelå det ikke signert arbeidsavtale, i andre tilfeller manglet CV eller referansene var ikke sjekket.

Mangelfull registrering og dokumentasjon på at autorisasjonen er i orden, er et annet avvik som går igjen. Pålagte prøver og egenerklæringer vedrørende smittevern var også fraværende enkelte steder. (©NTB)