FORHATT: Muhammar Gaddafi har sittet som diktator i Libya siden kuppet i 1969. Han dager som eneherkser kan nærme seg slutten etter opprørene den siste tiden. (Foto: STR/Reuters)
FORHATT: Muhammar Gaddafi har sittet som diktator i Libya siden kuppet i 1969. Han dager som eneherkser kan nærme seg slutten etter opprørene den siste tiden. (Foto: STR/Reuters)

Dette er Muammar Gaddafi

Dikatoren har mye på samvittigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Muammar Gaddafi er den lengstsittende lederen i både Afrika og den arabiske verden. Han har styrt landet siden han i en alder av 27 kastet Kong Idris l i et blodig kupp.

Libyerne har nok av grunner til å hate sin leder, selv lenge før han rettet skyts mot sitt folk etter de siste dager demonstrasjoner.

Les også: Her skal Gaddafi ha blitt funnet

Maktmisbruk

Nylig lekkede Wikileaks-dokumenter viser blant annet en maktkamp mellom Muhammar Gaddafis åtte barn. Blant annet skal den ene, Muatassim, krevd 1, 2 milliarder fra det statlige oljeselskapet for å etablere sin egen milits, for å holde tritt med sin bror Khamis. Sistnevnte har sin egen spesialstyrke som er en «effektiv beskytter av regimet», heter det.

Familieklanen og skandalene er som tatt ut av en såpeopera, har amerikanske diplomater uttalt til The Times.

Les også: Hevder dette er bilde av skadd Gaddafi

gaddafi 1989 (Foto: AFP)
gaddafi 1989 (Foto: AFP)

Kvinnlige livvakter

På turer utenlands har diktatoren blitt kjent for å sette opp lukseriøse Beduin-telt og beskytte seg med kvinnlige livvakter. De skal visstnok ikke la seg distrahere like lett som deres mannlige kolleger, heter det i en artikkel fra Daily Mail, da han besøkte Paris i 2007.

Les også: – Muammar Gaddafi skal være drept

Lockerbie-terroren

I desember 1988 eksploderte et fullastet Pan-Am fly over den skotske byen Lockerbie. 270 mennesker døde.

I 2003, 15 år etter Pan-Am Flight 103 ble sprengt, tok Gaddafis regime i Tripoli ansvaret for ugjerningen, og utbetalte store kompensasjoner til de etterlatte. Dette var med å forbedre forholdet til vesten noe.

– Det vil ikke bli mer krig eller terror, uttalte Gaddafi da, etter 39 år som hersker.

Gaddafi er av flere kalt en begavet politiker som har vært med å få landet ut av diplomatisk isolasjon.

Les også: – Såret Gaddafi er tatt til fange i Sirte

«Mad dog»

Benjamin Barber, en uavhengig politisk analytiker fra USA som selv har møtt Gaddafi flere ganger, sier Gaddafi selv ser på seg selv som en intellektuell.

– Som person er han overraskende filosofisk og reflektert - til enehersker å være, sier Barber til BBC.

Også USAs tidligere president Ronald Reagan har hatt oppfatninger av mannen, som han i sin tid kalte en «mad dog» etter flere tilfeller av terror i Europa på 80-tallet. Noe amerikanerne svarte på med bombetokter over hovedstaden Tripoli, og landets nest største by, Benghazi i 1986.

Diktatoren har også hatt nære bånd til våpnede organisasjoner som PLO og IRA.

Hjemlige utfordringer

På hjemmebane ser Gaddafi på seg selv om en åndelig leder av landet. Men i praksis er han - ifølge kritikere av regimet - en med absolut, autoritær kontroll.

Landets meningsmotstandere har blitt tråkket ned, og media er underlagt streng, statlig sensur.

Tilfeller av tortur og forsvinninger er også rapportert.

Gaddafi betongtunnel (Foto:
  AFP)
Gaddafi betongtunnel (Foto: AFP)

Drept i fødebyen av sine egne

Ifølge alle nyhetsmeldinger torsdag tyder alt på at «den gale obersten» har endt sine dager da han gjemte seg i fødebyen Sirte og ble funnet av libyske soldater fra det nasjonale overgangsrådet NTC.

Mye taler for at Gaddafi forsøkte å flykte ut av byen etter at opprørerne hadde klart å innta den onsdag kveld.

Meldinger antyder at Gaddafis konvoi skal ha blitt angrepet av fly fra NATO, og at Gaddafi skal ha søkt tilflukt inne i en betongtunnell under motorveien ut av Sirte.

Her ble han funnet og skutt. Hardt såret skal han ha blitt fraktet ut av Sirte og mot Misrata hvor nærmeste sykehus ligger.

På veien skal Gaddafi så ha dødd av skadene.