SAVNET: Seilbåten Berserk er savnet i Sørishavet og redningssentralen på New Zealand har ikke hørt noe siden en av nødpeilerne på båten ble utlløst. Kaptein Jarle Andhøy skal ha blitt satt av før båten forsvant. (Foto: Scanpix/Privat (TV 2 montasje))
SAVNET: Seilbåten Berserk er savnet i Sørishavet og redningssentralen på New Zealand har ikke hørt noe siden en av nødpeilerne på båten ble utlløst. Kaptein Jarle Andhøy skal ha blitt satt av før båten forsvant. (Foto: Scanpix/Privat (TV 2 montasje))

«Berserk»-kapteinen kan være uvitende om dramaet

Kaptein Jarle Andhøy og en annen nordmann ble satt av seilbåten for å prøve å nå Sydpolen. Nå vet ingen hva som har skjedd med seilbåten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kapteinen og en annen nordmann er antakeligvis på vei tilbake til det avtalte møtepunktet nå, men fordi de ikke har satelitttelefonen på, har ingen fått informert dem om nødmeldingen fra «Berserk».

Det bekrefter Hovedredningssentralen overfor TV 2 Nyhetene.

Ingen tegn

– De var i kontakt med sin norske kontaktperson dagen før nødmeldingen kom, men etter det har ingen hørt fra verken dem eller båten, sier Tore Hongset.

Han forklarer at nødanropet som kom fra «Berserk» i går morges norsk tid, kan utløses både manuelt vet at mannskapet sender ut et nødsignal fordi de er i fare, eller automatisk når en båt faktisk går ned.

Ingen vet ennå hvilket av de to som er tilfelle.

Bedre vær

Været i området er betraktelig bedre i dag enn i går, da det var opp til åtte meter høye bølger og vindkast på opp mot 40 meter i sekundet. Derfor måtte et marineskip gi opp letingen i går.

Nå er et forskningsskip fra Russland, og et fartøy fra «Sea Shepard» på vei til området der nødsignalet ble sendt fra. De vil være framme i løpet av kvelden.

– Det ene skipet har helikopter om bord, så vi har gode forhåpninger dersom været holder seg som nå, sier Hongset.

Håper på kontakt

Fordi det er fire nordmenn involvert bistår Hovedredningssentralen i Bodø så godt de kan, selv om det er redningssentralen på New Zealand som holder i selve leteaksjonen.

– Vi forsøker jevnlig å komme i kontakt med dem på alle måter, og håper på et gjennombrudd i løpet av dagen, sier Hongset.

Hovedredningssentralen vil ikke spekulere i hva som er det mest sannsynlige scenariet for båten og mannskapet, men det er drivis i området der båten sendte ut nødsignal.

Derfor kan det være en mulighet for at mannskapet på tre har kommet seg opp på isen, men at de nå er uten kommunikasjonsutstyr.