Gaddafi (Foto: STR/Reuters)
Gaddafi (Foto: STR/Reuters)

Libyas innenriksminister kidnappet

Libyas innenriksminister skal ifølge CNN være kidnappet etter å ha tatt opposisjonens side. Nå planlegger Gaddafi å sabotere oljeinstallasjoner i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun timer etter at landets innenriksminister Abdul Fattah Younis al Abidi sa han ville trekke seg for å støtte demonstrantene, sier libysiske myndigheter at Abidi er kidnappet.

Det melder CNN onsdag.

«Gjenger» står bak

Abidi sa til CNN onsdag at han trakk seg mandag etter å ha sett hvordan Gaddafi og hans regime slo ned på 300 sivile demonstranter i Benghazi, og at han fryktet at dette var starten på et storstilt angrep mot sivilbefolkningen i landet.

Statlig TV melder at det var «gjenger» i Benghazi som kidnappet innenriksministeren. Vitner har sagt de så innenriksministeren i byen på søndag, der han skal ha tatt demonstrantenes side.

Sta mann

Abidi, som skal ha kjent diktator Muammar al-Gaddafi siden 1964, har kalt Gaddafi en «en sta mann som ikke vil gi opp. Han vil enten begå selvmord, eller bli drept». Det skal den nå kidnappede innenriksministeren ha uttalt.

Onsdag uttalte han videre at han hadde avsluttet sitt virke i regjeringen og tatt demonstrantenes side, som han mener «vil seire i løpet av dager eller timer»

Rådgiver trekker seg

En av de nærmeste rådgiverne til Saif al-Islam Gaddafi, sønnen til Gaddafi, har nå også gått av i protest mot volden som herjer landet.

UTEN RÅDGIVER: Muhammar Gaddafis sønn, Saif Al-Islam
  Gaddaf, står uten rådgiver etter at.. (Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters)
UTEN RÅDGIVER: Muhammar Gaddafis sønn, Saif Al-Islam Gaddaf, står uten rådgiver etter at.. (Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters)

– Jeg sluttet i Gaddafis stiftelse søndag for å uttrykke min avsky for volden, skriver Youssef Sawani i en tekstmelding til en Reuters-korrespondent.

Sawani var sjef for stiftelsen som var ett av Saifs viktigste virkemidler for å utøve innflytelse i regimet.

Sabotere oljeinstallasjoner

Det meldes også onsdag at Gaddafi har bedt sine sikkerhetsstyrker om å sabotere landets oljeinstallasjoner. Det skriver Robert Baer, magasinet Times` etterretningsspaltist.

Robert Baer siterer en kilde nær Gaddafis regjering, og hevder ordren går ut på å sprenge rørledninger til Middelhavet i lufta.

Den samme kilden opplyste imidlertid for to uker siden at uroen i nabolandene aldri ville kunne spre seg til Libya.

– Meg eller kaos

– Blant annet har Gaddafi beordret sikkerhetsstyrker til å begynne å sabotere oljeinstallasjoner. Sabotasjen skal ifølge innsideren sende en beskjed til Libyas opprørske stammer: Det er enten meg eller kaos, skriver Baer.

Flere internasjonale oljeselskaper har stanset produksjonen i Afrikas tredje største oljeproduserende land som følge av volden som har herjet den siste uken. (©NTB/TV 2)

Les også: – Soldater har desertert i Libya