Brasils Lula granskes for misbruk av statlige midler

Brasiliansk påtalemyndighet vil stille Brasils tidligere president Luiz Ignacio Lula da Silva for retten for å ha brukt offentlige midler til egen vinning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekspresidenten og hans tidligere velferdsminister Amir Lando skal ifølge etterforskerne ha sendt hele ti millioner brev til eldre brasilianere og oppfordret dem til å ta opp lån med lav rente.

Påtalemyndigheten anslår at staten tapte rundt 6 millioner dollar på forsendelsene, og mener staten overhodet ikke tjente på Lulas angivelige politiske selvpromotering.

Aktorene ber Lula og Lando om å tilbakebetale beløpet som ble brukt på porto, og ber om at kontoene til de to blir sperret inntil saken har vært behandlet i en føderal domstol.

En privat bank knyttet til en korrupsjonsskandale i Lulas regjering i 2005 og 2006 skal ha tjent på avtalen som ble gjengitt i brevet til seniorene.

Til tross for korrupsjonsskandalen ble Lula gjenvalgt i 2006, og beholdt stillingen fram til presidentperioden løp ut i 2010. Da han gikk av, hadde han en oppslutning på 87 prosent i det brasilianske folket. Hans utpekte etterfølger Dilma Rousseff nøt godt av Lulas støtte under valgkampen. (©NTB)