Vil at innvandrere skal vise fingeravtrykk

Justisdepartementet vil at lovlige innvandrere fra land utenfor EØS-området skal få et kort med en databrikke som inneholder fingeravtrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hensikten med forslaget er å bekjempe ulovlig innvandring til Schengen-området, skriver Aftenposten.

I dag får utlendinger fra land utenfor EØS med oppholdstillatelse limt inn et bevis i passet, men etter krav fra EU skal de nå utstyres med et oppholdskort der informasjon om personen, inkludert fingeravtrykk, lagres på en databrikke i kortet.

– Det er altfor mange personer i Schengen-territoriet som vi ikke kjenner identiteten til. Kortet vil være et redskap for å styrke dette arbeidet, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

I et høringsnotat understreker Justisdepartementet at forslaget ikke åpner for å lagre fingeravtrykkene i noe register eller for å koble dem opp mot eksisterende fingeravtrykksregistre. Departementet utreder likevel muligheten for et fremtidig register over fingeravtrykk fra utlendinger med lovlig opphold.

Datatilsynet ønsker ikke å kommentere forslaget før de har fått det til høring, men Venstre-leder Trine Skei Grande er skeptisk.

– Regjeringen har jo ikke ryggmargsrefleks når det gjelder personvern, sier Skei Grande. (©NTB)