pilotcombo
pilotcombo

Odd Birger fra Drammen er Gaddafis privatpilot

Odd Birger Johansen (57) har en jobb som er helt unik. Han flyr privatflyet til en av verdens mest utskjelte diktatorer, oberst Gaddafi fra Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

GADDAFIS FLY: Muhammer Gaddafi disponerer et av flyene til Afriqiyah Airways, som sitt private fly. (Foto: Airliners.net)
GADDAFIS FLY: Muhammer Gaddafi disponerer et av flyene til Afriqiyah Airways, som sitt private fly. (Foto: Airliners.net)
Johansen er utdannet flyger i Luftforsvaret. Han startet som pilot i SAS i 1985 og ble kaptein i 1993. Den erfarne 57-åringen har vært trener, instruktør og kursholder både i Luftforsvaret og ved SAS Flight Academy/Oxford Aviation Academy.

Håndplukket til tjeneste

Men i fjor ble han håndplukket til å fly Libyas leder rundt omkring i verden. For kort tid siden reiste konen og datteren til Johansen til Libya på ferie. På grunn av den dramatiske situasjonen i landet sitter nå de tre norske borgerne utenfor Tripoli og venter på transport hjem til Norge.

På Skype fra Libya

GADDAFIS PRIVATPILOT:  Odd Birger Johansen fra Drammen er oberst Gaddafis privatflyger. (Foto: Privat)
GADDAFIS PRIVATPILOT: Odd Birger Johansen fra Drammen er oberst Gaddafis privatflyger. (Foto: Privat)
Mobilnettet, e-post og internett har til tider vært ute av drift i Libya. Men kommunikasjonsprogrammet Skype fungerer og det var slik vi til slutt klarte å komme i kontakt med piloten til Gaddafi.

– Er det Odd Birger Johansen?

– Ja, det er det.

– Går det bra med deg?

– Ja, etter forholdene så gjør det jo det. Vi har slått oss sammen med en engelsk familie her så vi bor alle sammen i samme leilighet. Vi føler at det er tryggere nå vi er flere, sier Johansen.

– Men du er altså privatflygeren til oberst Gaddafi?

– Ja.

HER ER GADDFIS FLYSALONG: I salongen tar Gaddafi imot besøk. (Foto: TV 2)
HER ER GADDFIS FLYSALONG: I salongen tar Gaddafi imot besøk. (Foto: TV 2)
– Det er ikke mange fra Drammen som har en sånn jobb i verden?

– Nei, jeg tror ikke det er så mange i Norge heller for den saks skyld. Sånt sett er det veldig spesielt.

– Men hvorfor akkurat deg?

– Hehe. Det må jo være fordi jeg er så dyktig da har jeg funnet ut, sier Johansen og ler.

– For du ble håndplukket?

– Ja, jeg gjorde det.

Håper på snarlig retur til Norge

Odd Birger Johansen opplyser at han og familien vil hjem så raskt som mulig. Men hva om sjefen hans plutselig vil rømme fra landet i privatflyet sitt?

– Jeg er under kontrakt så sånn sett må jeg jo pent stille opp føler jeg hvis det blir behov for mine tjenester. Men akkurat sånn som det er i øyeblikket føler jeg at det brenner litt rundt meg her og da har jeg ikke noe lyst til, jeg er ingen helt, jeg reiser hjem, sier Johansen.

Ifølge Utenriksdepartementet befinner det i underkant av 20 nordmenn i Libya. Familien fra Drammen er en av de som nå håper på en trygg og snarlig retur.

LES OGSÅ: Majid frykter for familien i Libyaog Forsker: – Libya kan bli uhyre blodig