Representanter fra den israelske hæren kommer i april til Norge for å diskutere mediedekningen av Midtøsten konflikten med norske journalister.  Dette bilde fra januar er viser en israelsk soldat på en tanks ved grensen til Gaza. (Foto: Ariel Schalit/Ap)
Representanter fra den israelske hæren kommer i april til Norge for å diskutere mediedekningen av Midtøsten konflikten med norske journalister. Dette bilde fra januar er viser en israelsk soldat på en tanks ved grensen til Gaza. (Foto: Ariel Schalit/Ap)

Israels forsvar mener norsk presse verst i klassen

Representanter fra den israelske hæren kommer til Tønsberg i april for å diskutere mediedekningen av Midtøsten-konflikten med norske journalister. Norske medier kan vente seg kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den israelske hærens (IDF) øverste talsperson til internasjonale medier, Avital Leibovich, tar turen fra Israel for å delta på journalistkonferansen Skup.

Kritisk til norsk presse

Oberstløytnanten mener norsk presse er verst i klassen når det gjelder mangel på balansert dekning av Israel og konflikten i Midtøsten, ifølge Skups nettside . Hun er spesielt kritisk til NRKs dekning.

– Leibovich er svært konkret i sin kritikk, både i forhold til navngitte medier og journalister. De vil selvsagt være til stede for å svare på og imøtegå kritikken fra IDF, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen.

Forventer ikke ros

Planen er at Leibovich skal svare på spørsmål fra en seminarleder og fra salen, i tillegg til å delta i en debatt med journalister hun har kritisert.

Bjørn Hermann, skandinavisk pressemann for IDF, vil også delta på konferansen. Han håper og tror diskusjonen vil foregå i høflige former.

– Vi har ikke forventninger om forandringer, men journalistene får anledning til å stille spørsmål. Det er en profesjonell debatt, ikke en propagandatur, sier han til NTB om besøket. Han understreker at IDF er blitt invitert av SKUP og ikke selv har bedt om å få komme for å spre sitt budskap.

– Vi forventer ikke ros, sier Hermann, som sier han forstår at Israel må leve med mye kritikk i norsk presse.

Ifølge Hermann er pågangen til den internasjonale presseavdelingen til IDF stor. Det arbeider 30 mennesker, hovedsakelig vernepliktige, på kontoret og de får over 1.000 henvendelser fra hele verden hver dag.

(©NTB)