serviett (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))
serviett (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))

Toåring døde av infeksjon fra våtserviett

Helsemyndigheter avdekket feil i sterilisering hos produsenten allerede i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søksmålene baller på seg i USA etter at en to år gammel gutt i Houston i delstaten Texas døde av en infeksjon han fikk fra en våtserviett, skriver nyhetsnettstedet msnbc.com. Tirsdag ble det bekreftet at det var bakterier fra våtserviettene som førte til at to år gamle Harrison Kothari døde 1. desember 2010.

Fulgte ikke prosedyrer

Men dokumenter fra det føderale mat- og medisintilsynet (FDA) viser at de kjente til svikt ved steriliseringsrutinene under produksjonen. Det er helseprodusenten Triad Group i Wisconsin som har laget våtserviettene.

– Prosedyrene som skal forhindre smitte av helseprodukter som skal være sterile er ikke fulgt, skriver FDA-inspektører i sine rapporter.

Det er ikke kjent om disse advarslene ble sendt til produsenten for å tvinge fram bedre hygiene under produksjonen.

50 tok kontakt med advokat

I løpet av den siste uken har over 50 mennesker tatt kontakt med advokatene som representerer Sandra og Shanoop Kothari, foreldrene til den døde toåringen, for å søke erstatning for problemer de mener har noe med serviettene å gjøre.

Advokat Jim M. Perdue Jr. sier til msnbc.com at hudplager og infeksjoner er gjengangere hos klagerne, men også alvorligere sykdommer og ett dødsfall utover toåringen fra Houston.

I tillegg er hundre tilfeller av komplikasjoner som følge av våtservietter loggført av FDA.

Endte med operasjon

En mann fra Tennessee har saksøkt Triad for 30 millioner dollar, over 170 millioner norske kroner. Han mener det var serviettene som påførte ham infeksjonen som endte med full operasjon, hvor kirurgene måtte åpne brystet hans for å få i gang hjertet hans igjen.

– Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, sier Donovan Joseph Postich, som er ufør etter operasjonen.

Produsenten av serviettene har trukket tilbake noen av dem, men nekter for at problemene som enkelte av brukerne saksøker for har noe med serviettene å gjøre. I en uttalelse til msnbc.com sier selskapet at det vil forsvare seg mot alle anklager.